Десислава Танева каза колко е струвала борбата с африканската чума, сумата е огромна

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:10 / 17.01.2020
3454
Над 35 милиона евро струва на България борбата с африканската чума по свинете досега. В Европа са избити 1,4 милиона прасета, а в 12 страни, 10 от които са членки на ЕС има над 3900 огнища на болестта, отчете земеделският министър Десислава Танева на дискусия по темата на изложението “Зелена седмица" в Берлин. Танева е първият български министър, който се представя като лектор в рамките на международното събитие.

Към днешна дата имаме регистрирани 49 огнища. В България има и все още има силно развито индустриално животновъдство и много предприятия, както и т.нар. лични стопанства и задни дворове с много животни, информира министърът.

“Географското местоположение на България предполага проникването на екзотични и типични болести в Европа. Прилагайки всички програми за надзор за трансграничните болести, досега се справихме успешно и не допуснахме нито една на територията на общността.

С АЧС се получи се различно- болестта влезе от север и през 2018 г. България регистрира първото си огнище", каза министърът. Танева отбеляза, че от 2015 г. досега са засегнати 15,5% от поголовието на свинете майки в България.

Последиците от “опустошителното развитие на АЧС" според министъра са: намаляване на поголовието, увеличение на цените на свинското и щети за всеки данъкоплатец в общността по отношение на обезщетения и финансиране на мерки за борба с болестта.

Последната ясна и явна последица според министъра е в силният инвестиционен натиск в областта на свиневъдството. Тя припомни, че интензитетът на заболяването в България премина през август 2019 г.

Комуникационни проблеми, липсата на знания в обществото какво представлява АЧС, са сред трудностите в борбата с болестта, които Танева отбеляза. Добави и ловците и затруднената комуникация особено при голямата популация на диви свине в България.

“След целия път, който минахме, нашето виждане и предложение е: Успехът за изкореняване на АЧС се състои единствено и само в обединени, синхронизирани действия на всички държави в света. Трябва да направим стъпки в тази посока", смята министърът.

Според нея трябва да се актуализира ветеринарното законодателство и да има единни и стриктни стандарти, както и да се въведат много по-високи нива на сигурност. Необходими са и нови правила, както и мерки относно спекулативния инвестиционен интерес в момента. Според министъра трябва да се направят финансово солидарни или отговорни производителите или операторите в областта на свиневъдството.

Виж коментарите (0)

Още по темата (68):
19.07.2023 Регистрираха първи случай на Африканска чума по свинете у нас за тази
година
27.09.2021 БАБХ с важно уточнение за африканската чума, открита край Пловдив
27.09.2021 Огнище на африканска чума по свинете в Съединение, умъртвяват животните в радиус от 3 км!
12.09.2021 Експерт: Българското месо ще изчезне от магазините, ако не бъде намерен изход от ситуацията
26.08.2021 Откриха 14 нерегистрирани животновъдни обекта край Пловдив
05.03.2020 Ще изгубим ли източнобалканската свиня заради африканската чума?
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).