ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Депутати от ПП-ДБ внасят въпроси за пилона в Рожен
Автор: ИА Фокус 16:19 / 19.06.2023Коментари (1)1746
©
Владислав Панев и Илина Мутафчиева внасят въпроси за пилона в Рожен, съобщиха от пресцентъра на ПП “Зелено движение".

Ето и позицията на народните представители, разпространена до медиите:

Борбата за законност, което включва администрацията и съдът да се отнасят еднакво към всички и да няма "по-равни“ от другите, винаги е била основна за Зелено движение. Проблемът е особено важен, когато става въпрос за строителни дейности в красивите планини на България, например в Родопите.

Изграждането на най-високия пилон в Европейския съюз на надморска височина 1430 м. до Рожен, на който ще се развее българското знаме, стана повод за дебати в обществото. Гледката на влизащите в планината багери, разкопаването на полята и леенето на арматура предизвиква недоволство и поредната безсмислена поляризация. Доколкото всеки човек има различна гледна точка за естетика и какво е патриотизъм, няма как да слагаме жалони на тази тема. Не е това целта ни. Българското знаме е светиня и символ на държавността.



Важно е обаче да изясним законността на действията на собствениците на терена на Рожен. Дали правилата се отнасят за тях, така както за всички български граждани. Затова и депутатите от Зелено движение, част от коалиция “Продължаваме Промяната - Демократична България", Владислав Панев и Илина Мутафчиева, внасят днес към министрите на земеделието и на регионалното развитие и благоустройство въпроси дали са спазени процедурите за строителство в планината.

Въпроси към министъра на земеделието, Кирил Вътев: "Както е видно от снимките, с които разполагаме, при изграждането на Пилона става въпрос за изкоп, арматура, наливане на бетон. Това са дейности, които съгласно Закона за устройство на територията се характеризират като строителство. В тази връзка проведена ли е процедура по промяна предназначението на земеделския имот за неземеделски цели.

Процедурата, по промяна предназначението съпътствана ли е от проект решение на Общински съвет Смолян и становища на други институции? Инвестиционното намерение разгледано ли е в цялост? Има информация, че пилонът е преместваем обект. С оглед на това, че се касае за обект, чийто фундамент е бетонов и вкопан в земята, считате ли че същият може да се приеме, като преместваем с оглед дефиницията, че преместваем обект е този, който може да бъде преместен в цялост на друго място“?


Въпроси към министъра на регионалното развитие и благоустройство, Андрей Цеков: "Издадено ли разрешително за строеж. За какъв обект - пилона и фундамента разгледани ли са в цялост, в съответното разрешително. Влязло ли е в сила разрешителното и кога? Извършен ли е контрол по разрешителното? За обекта има ли изготвен подробен устройствен план - план за регулация и застрояване и същият в съответствие ли е с Общия устройствен план на община Смолян? Разгледан ли е Подробен устройствен план на сесия на Общински съвет и ако да, на кое заседание, какво е решено? Обявен ли е Подробният устройствен план на собствениците на съседните имоти“?, питат още депутатите от коалицията ПП-ДБ.

Припомняме, че на 12.06.2023 г., по сигнал постъпил от "Сдружение за дива природа Балкани“, експерти на РИОСВ – Смолян направиха проверка на извършване на строителство в района на Защитена местност "Рожен“.

При проверката на място е констатирано, че в обхвата на поземлен имот ПИ 67965.5.89, намиращ се в землището на село Соколовци, местност "Рожен“, община Смолян, се извършват строително-монтажни работи по реализация на инвестиционно предложение: "Изграждане на внушителен пилон с височина 111 метра“ с възложител Фондация "Наследство в бъдещето“, гр. Смолян.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ясно че е ненужно да има 100м пилон със знаме, особено там, но като гледам колко бетон ще отиде за основата ме хваща яд как се прахосват ресурси, този бетон може да се ползва за укрепване на свачищата по пътя за Смолян например... и цимента е силно енергоемък за производство и се отделят тонове емисии, за едного его, на едните псевдо патриоти.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: