ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Делфини се появиха в Черно море, било знак, че водата е чиста и, че няма зараза
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:54 / 22.08.2020Коментари (2)6744
©
Заради епидемията от Covid-19 тази година по Черноморието има сериозен спад на туристите. Отразява ли се обаче това на качеството на морската вода, по-чиста ли е тя и защо това лято все по-често можем да видим делфини да плуват в близост до брега.

От Регионалната здравна инспекция правят редовно измервания, на една седмица или на десетина дена, като вземат проби от 23 пункта като се започне от Албена, "Златни пясъци", по цялото Черноморско крайбрежие и показват точно това, че водата е чиста.

"За щастие, тази година и резултати от нашия мониторинг показват, че данните са много добри и че качеството на водата е добро. Освен от юни месец, юли месец, август, сега до средата на август са направени изследвания. Последните ни проби са от 10-ти август и показват, че резултатите са в границите на добрите, даже бих казала на отличните стойности, които са регламентирани по наредбата. Сегашният мониторинг, което за хората, които посещават плажовете е важно, че данните към момента за тази година просто наистина са отлични. Даже и резултатите, които на един-два плажа бяха в границите на доброто в началото на сезона, в момента са в границите на отличното. Да се надяваме, че така ще продължи до края на сезона", каза д-р Веселина Божилова от Регионалната здравна инспекция във Варна.

Все повече хора казват, че когато отиват да плуват, особено когато няма много хора рано сутрин, се появяват цели пасажи, цели стада от делфини, и малки, и големи. Вълчо Друмев е бизнесмен от Варна и заедно със съпругата си редовно ходят да плуват между 6.00 и 8.00 часа и вече го правят с голяма радост, защото делфините буквално се приближават до брега:

"Отдавна не бяха се появявали делфините. Някъде от април насам много пъти сме виждали семейства - малък с два големи делфина. Онзи ден имаше три, ама те бяха огромни, те бяха много големи. Иначе минават големи с малки делфинчета и това ме учуди, че миналата година не бях виждал, обаче сега дойдоха".

Вълчо Друмев сподели, че влиза 50 метра навътре в морето: "Те идват до брега, много близо идват до брега и между втора и трета буна като плуваме и от другата страна на втора буна също, в посока към вълнолома. Ние ходим след шест часа сутринта, след седем, тогава съм ги виждал. Онзи ден примерно бяха към седем и половина, но те бяха много големи. Делфините са знак за чисти води, така че няма зараза. Миналата година не бях ги виждал. Има някакво подобрение. Откъде е, не зная, обаче го има. Вярвам, че делфинът е знак на късмет и че е животно, надарено с разум. Освен това, делфинът носи една голяма радост. То е умно същество. Когато човек среща нещо умно срещу себе си и то да плува, е много интересно. Плюс това аз не вярвам да има човек, който да не се радва на делфините - и деца, и възрастни, всеки се радва на делфина, като го види".


Още по темата: общо новини по темата: 463
25.08.2021 »
18.08.2021 »
04.08.2021 »
13.07.2021 »
12.07.2021 »
10.07.2021 »
предишна страница [ 1/78 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Даа особено край Варна е толкова чисто, че се наложи да излеят малко фекалии. Иначе делфините щяха да излязат и на брега направо от чистота.
на 22.08.2020 г.
0
 
 
На плажовете без бетон си ги е имало винаги делфините!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: