ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Данъците за такситата запалиха нов скандал в парламента
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:28 / 18.03.2016Коментари (0)3933
© Plovdiv24.bg
Броени месеци след като отхвърли със скандал лобистки поправки в Закона за автомобилните превози в полза на големите таксиметрови фирми, мнозинството в НС прави втори опит да ги прокара. Две парламентарни комисии - по бюджет и финанси и по транспортна политика, вчера одобриха скандалния проект в бурно заседание.

Промените в закона целят да осуетят влизането в сила на нови правила за осъществяване на таксиметров превоз. Те забраняват извършването на тази услуга от името на фирми, но за сметка на шофьора. По тази схема работят най-големите таксиметрови фирми.

Според действащите правила от 1 април всички шофьори на таксита трябва да се регистрират като превозвачи. Те няма да имат право да работят, ползвайки лиценз на друг превозвач. Целта на това ограничение е да се затегне контролът за плащането на данъци и да се гарантира ясна отговорност на превозвача при евентуални проблеми. В момента големите фирми, които работят с много самостоятелни шофьори, отказват да поемат отговорност за едно или друго нарушение.

Новите изисквания в сектора трябваше да влязат в сила още през ноември. Това обаче не стана, след като в парламента бе внесен скандален законопроект за тяхната отмяна. Редакцията на текстовете бе маскирана в законопроект, чиято основна цел е да въведе патентен данък за такситата. Той бе отхвърлен, но и срокът за регистрация на таксиметровите превозвачи бе удължен до 1 април.

Сега се прави втори опит ограниченията да не влязат в сила, като отново се предлага да се въведе патентен данък за такситата. Прокарването на тези текстове взриви двете водещи комисии по проекта. Депутати от опозицията обвиниха в прав текст мнозинството, че не желае да гарантира интереса на обществото.

"Някакви привилегии ли има този бранш, 2-3 фирми ни плашат и изнудват правителството", възкликна Гроздан Караджов от РБ. "Браншът е монополизиран и оплетен от зависимости. Когато в него възникнат проблеми, големите фирми не носят отговорност, а като дойде ред да взимат парите, ги прибират, и то на черно", посочи депутатът.

Според Георги Свиленски от левицата пък в бранша упорито се говорело, че ограниченията няма да влязат в сила. "Те ни си подиграват", смята депутатът.

Представители на таксиметрови фирми, от своя страна, нападнаха депутатите, че не разбират какво приемат. Дори съпартийци се изпокараха на бурното заседание. Цветомир Михов от ГЕРБ се скара на колегата си Станислав Иванов, че се опитва да режисира гласуването. 

"Вие не сте председател. Това, че обикаляте по кулоарите и казвате кой как да гласува, не означава, че ще го правите и в комисия", ядоса се Михов на Иванов, който е секретар на парламентарната група на ГЕРБ. "Къде съм обикалял?", попита невинно Иванов.

За да охлади страстите, Менда Стоянова - водеща заседанието, даде почивка. Караниците обаче продължиха. В опит да помири спорещите, Стоянова предложи компромисен вариант - големите фирми да могат и занапред да дават право на външни шофьори да ползват лиценза, но при изрично сключени и регистрирани договори. 

При тази схема голямата фирма ще дължи патентен данък, а отделният шофьор ще плаща осигуровките си. И това предложение предизвика остри критики, защото не е внесено навреме и по същество променя духа на закона. По тази тема ГЕРБ е разделена на две - част от депутатите заемат позицията в полза на големите фирми, а други са категорично "за" ограниченията.

На заседанието станаха ясни и скандални факти, които показват, че в таксиметровия бранш масово не се плащат данъци. По данни на НАП -Бургас например за 2014 г. са били платени едва около 11 000 лв. корпоративен данък от над 1200 лицензирани превозвача. 

От изказване на представител на голяма таксиметрова фирма се разбра, че от 900 коли на фирмата само четири са нейни, а всички останали се ползват именно чрез преотстъпено право на шофьори без договорни отношения с компанията.

Източник: в. "Сега"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: