ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
ДБ с остра позиция срещу изявленията на Румен Радев в Брюксел
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:54 / 10.02.2023Коментари (1)1273
© БНТ
“Демократична България" остро протестира срещу изявленията на президента Радев по време на срещата на Европейския съюз в Брюксел, с които той за пореден път постави под съмнение стратегическите интереси на България като пълноценен член на ЕС и НАТО." Това се казва в официална позиция на ДБ.

"Радев се прави, че не разбира какво значи победа. “Демократична България" му обяснява: победа значи руските агресори да се изтеглят от цялата територия на Украйна, включително от окупирания през 2014 г. Крим, да платят репарации за нанесените материални и нематериални щети, а виновниците за военните престъпления и за престъпления срещу човечеството, да бъдат изправени пред международен трибунал, най-добре пред Международния наказателен съд в Хага. Радев безотговорно противопоставя победата за Украйна на мира, като игнорира реалността, че единствено постигането на целите на легитимната самозащита на Украйна ще бъде и победа за международното право и основа за траен и стабилен мир в Европа. Само такъв мир ще гарантира в пълна степен и българския национален интерес. Колкото по-бързо и решително бъде постигната тази цел, толкова по-малко жертви ще бъдат дадени. И точно затова предоставянето на навременна помощ е толкова важно и обслужва пряко и нашия собствен български национален интерес: постигането на справедлив и траен мир и възстановяване на международното право.

В цялата си риторика Радев се опитва да обоснове някакъв друг мир, без да има доблестта да го назове пряко. А е ясно, че единственият друг мир би могъл да бъде някаква форма на капитулация пред руската агресия. Призивите за такъв “мир" при условия, наложени от путиновия режим с цената на агресия и множество престъпления срещу човечеството и международното право, са предателство не само срещу борбата и саможертвата на украинския народ, но и спрямо нашия собствен фундаментален национален интерес. Време е в основата на нашата външна политика да бъде поставен принципът, че България не може да позволи нормите на международното право да бъдат заменени с правото на силния, а нашите граници и сигурност да бъдат поставени в зависимост от прищевките на всеки милитаризиран диктатор.

Въпреки че кампанията на Радев по сплашване на българското общество с това как предоставянето на военна помощ на Украйна щяло да ни направи част от войната се провали пред лицето на действителността, той отново се противопоставя на продължаването на подпомагането на отбраната на Украйна. Така Радев продължава да изолира България от усилията на всички наши съюзници, които ясно осъзнават своят интерес агресията на Кремъл да бъде отблъсната максимално бързо и успешно. Наред с това той и неговият служебен кабинет блокират реални възможности за модернизация на нашите отбранителни способности и обричат армията ни на все по-голямо и трудно обратимо технологично изоставане и изолация от нашите съюзници в НАТО.

Радев и служебните му правителства очевидно не си поставят за цел бързата и окончателна енергийна независимост на България от Русия. Напротив! Миналата есен Радев и неговият кабинет проведоха кампания по сплашване по отношение доставките на газ и така искаха да обосноват възстановяване обвързването ни с "Газпром" в пълен размер. Обществената реакция, а и самото развитие на събитията попречиха на това. По отношение на “Лукойл"  Радев и неговото правителство също поддържат неизгодното за България статукво и не използват съществуващите и новосъздадени от 48-ото НС възможности да защитят националните ни интереси и за понижаване на цените и събирането на данъци, включително за минал период. Сега Радев се заема и с опит да удължи максимално зависимостта ни от “Росатом". Като заплашва безотговорно с вето, той проваля възможността в рамките на разработването и налагането на новия пакет санкции и свързаните с това общоевропейски политики и възможности за партниране със САЩ България да си осигури максимално изгодни условия за бързо излизане от руската орбита и на ядрената си енергетика.

Пред лицето на най-сериозното предизвикателство за сигурността на Европа от 1945 г. насам е време българската политика да бъде подчинена на националния ни интерес и на общите ни цели и отговорности в рамките на ЕС и НАТО. Изтичащата година след началото на престъпната руска агресия срещу Украйна показа, че този курс не просто е стратегически правилен, а е икономически и политически оздравителен и носи множество възможности за развитие и модернизация на страната ни. България може единствено да има изгода от окончателното си откъсване от орбитата на Кремъл.

Радев отново доказва, че вместо да бъде обединител на нацията и лидер, който може да представлява България като отговорен член на ЕС и НАТО, избира да разделя обществото ни и да маргинализира страната ни, като по своя еднолична прищявка за пореден път я натиква в унизителната роля на сателит на Кремъл.

“Демократична България" настоява българският президент да служи на националния интерес и на стратегическия и цивилизационен избор на развитие на страната ни като достоен и влиятелен член на Европейския съюз и НАТО.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
ДБ искат да сложат ръка на бизнеса на Лукойл. Тях си ги интересуват парите и нищо друго.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: