ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Д-р Христиана Бацелова: По време на наводнения винаги има опасност от ръст на случаите на вирусен хепатит
©
Д-р Христиана Бацелова, епидемиолог в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Продължаваме темата с бедстващите села в Карловско, но този път от по-различен ъгъл. Какви опасности и зарази за хората крие наводнението и какво трябва да правят? На въпросите ни сега ще отговаря епидемиологът д-р Христиана Бацелова. Д-р Бацелова, какво се случва, когато едно такова бедствие е факт, какви вируси се крият в придошлата вода?

За съжаление, при такъв тип бедствия, природни бедствия има риск от чревни инфекции, има риск от инфекции, предавани чрез ухапване от комари. Въздушно-капковите инфекции при струпване на бедстващите в затворени помещения също са факт, но по-скоро ми се иска да коментираме чревните инфекции и инфекциите, които се предават чрез ухапване на комари. При наводненията, тъй като се нарушава организацията на сметосъбирането, сметоизвозването, това може да доведе до разпространение на чревните инфекции, техните бактерии и вируси. Разбира се, липсата на чиста питейна вода, достъпът до чиста питейна вода е сериозен, което също води до разпространение на чревни инфекции.

За какви симптоми трябва да се наблюдават хората?

При чревните инфекции това, което е най-рисково при предаване по време на бедствия, свързани с наводнения, това са вирусните хепатити А и Е, шигелози също. Реално при вирусните хепатити понякога симптомите се припокриват, а вече съответно инфекционистът, на базата на изследванията и опита си, преценява дали става въпрос за вирусния хепатит А и Е. Но като цяло имаме една много нехарактерна отпадналост, гадене, повръщане, диария, болки в корема, загуба на апетит, потъмняване на урината или пък изсветляване също е възможно на изпражненията до такава степен, че да станат сиво-бели, болки в ставите и разбира се, пожълтяване на кожата. Така че има ли такъв тип симптоми или съмнение, трябва веднага да се потърси медицинска помощ.

Вие казахте, че ухапването от комар също е опасно. Там какви са симптомите?

При комарите проблемът е, че те се размножават във водните басейни. Имаме ли застояла вода, тя също ще бъде едно местообитание за размножаване на комарите. По тази причина е много важно бързо да се отводни цялата тази вода, която се е събрала. Риск за България представлява Западнонилската треска. Тя се предава от ухапвания на комари. И само ще спомена, че до този етап това лято в България няма регистрирани случаи на Западнонилска треска, но пък има в нашите съседи. Като цяло за Европейския съюз случаите са 442, но в Гърция има 118, в Румъния има 18, в Сърбия има 105, така че рискът да има и при нас разпространение на вируса на Западнонилска треска е много голям. Симптомите са отново болки в ставите, в мускулите, висока температура. Също може да има и повръщане и диария и има и характерен обрив при това заболяване, но действително повечето хора, например от 10 човека 8 няма да проявят и симптоматика, така че заболяването трябва да се търси, за да го регистрираме.

Да. А може ли да се наложи ваксинация на хората?

Сега срещу вирусен хепатит А има ваксина, срещу Западнонилска треска няма ваксина, срещу вирусния хепатит Е в България няма достъпна ваксина. Това, което мога да препоръчам, е хората да се ваксинират срещу вирусен хепатит А. Там имаме и дълъг инкубационен период – около 45 дни, така че могат в момента бързо да се ваксинират хората. Само че проблемът е, че моята информация е, че пък няма внос на тази ваксина в България. Иначе се поставя в две дози, убита ваксина е и с много висока ефективност.

Да, това явно е проблем. Какви мерки трябва да се вземат, за да не се стига до тежки случаи? Какъв вид дезинфекция по-скоро трябва да правят хората?

От страна на организацията за дезинфекцията, това е работа на властимащите в тези райони, трябва да бъде извършено отводняване, почистване на районите, дезинфекция. Домовете също хората е добре да си ги почистят старателно. Могат да използват стандартни дезинфектанти, които се продават в търговската мрежа. Много е важно да не се пие нечиста питейна вода, т.е. винаги в този момент да избират да пият бутилирана вода, която е сигурна, да не ползват чешмяната вода, защото може да има риск по някакъв начин от навлизане на тези контаминирани води във водопреносната мрежа. Това също трябва да се провери от контролните органи.

Да, вчера всъщност властите предупредиха хората да не пият чешмяна вода при никакви обстоятелства.

Разбира се, миенето на ръце, миенето на хранителните продукти, които ще се консумират сурови или пък ще бъдат термично обработени. Да се внимава с консумацията на тези, нискорастящите зеленчуци и плодове, марули, пресен лук, пресен чесън, ягоди – те трябва да бъдат много, много старателно измивани преди консумация. Миенето на ръцете, пак казах, трябва да се спазва една много добра хигиена.

Да. И, за да обобщим разговора, ако можете да ни кажете, предполагам, че и ако хората са наранени и имат някакъв контакт с придошлата вода, също трябва да направят много добра дезинфекция на раната.

По принцип самата вода като… сега за паразитозите би имало риск, но в България, понеже това не е моята специалност, мисля, че нямаме такъв риск. От страна на инфекциозните болести – чревните инфекции през кожата не могат да проникнат. Те трябва да навлязат в тънките черва, така че там е проблемът. И другият проблем е ухапването от комари. Могат да ползват репеленти хората. Иначе, ако по някакъв начин са изцапани с тази вода, разбира се, да се измият с вода, със сапун, да почистят с дезинфектант.


Още по темата: общо новини по темата: 219
01.09.2023 »
04.08.2023 »
12.07.2023 »
22.06.2023 »
31.05.2023 »
23.04.2023 »
предишна страница [ 1/37 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: