Чужди медии за Денков: Българският премиер разби надеждите на страната си

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
17:27 / 21.01.2024
10319
Българският премиер разби надеждите на страната си за влизане в еврозоната. Той намекна, че страната може да пропусне датата за влизане в еврозоната, пише Politico в своя статия.

Ето какво се казва в текста:

В събота българският министър-председател Николай Денков заяви, че страната му може да не успее да се присъедини към валутната зона на ЕС на 1 януари 2025 г.

Целевата дата за приемане на еврото от страната "не е свещена“, заяви Денков по време на участие в българското Дарик радио.

"Това, което е свещено, не е датата, а това, че имаме ясна посока и работим по нея. Това е добре за бизнеса, за гражданите, за благосъстоянието и за контрола върху финансовите институции“, каза Денков.

Денков също така подчерта, че управляващата правителствена коалиция прави всичко възможно, за да ускори процеса на присъединяване към еврозоната.

Миналата година България се отказа от целевата си дата за приемане на еврото – януари 2024 г. Тъй като нивото на инфлацията в страната не отговаряше на стандартите и все още не беше въвела някои законови промени.

Датата е, когато бъдат изпълнени всички критерии от Маастрихт. Може би 1 януари 2025 г. би била една от възможните дати. Това заяви по този въпрос през февруари миналата година заместник-председателят на Комисията Валдис Домбровскис.

През декември държавите – членки на ЕС, постигнаха споразумение за премахване на контрола по въздушните и морските граници с България и Румъния. Продължават обсъжданията за пълноценно влизане в Шенгенската зона без паспорти.

Разговорите за премахване на проверките по сухопътните граници ще продължат през тази година, заяви Европейската комисия. "Очаква се решението на Съвета по този въпрос да бъде взето в разумен срок.“

Виж коментарите (3)

Още по темата (383):
13.05.2024 Експерт: Инфлацията е най-малкият проблем за Еврозоната
09.05.2024 Фалшиви новини: Плашат с глад при влизане в еврозоната
08.05.2024 Корупция и имотен балон са проблемите на България по пътя към еврото
07.05.2024 Пречката, която спъва България за еврозоната
03.05.2024 Министерството на финансите с новина за еврото
27.04.2024 Обявиха кредитния рейтинг на България 
Още новини от Национални новини:
Силно почерпен американец катастрофира на АМ "Тракия"
Божанков, след като детето му простреля друго: Не е било ВИП парт...
И днес е празник, църквата почита голям мъченик на вярата
Няколко области са предупредени с жълт код за интензивни валежи
Абитуриентка-отличничка показа обувки за 2000 лева. Майката: Дете...
Излезе най-новата прогноза за вторник


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).