ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Чудото на оцелелите икони от Батак
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:40 / 26.09.2022Коментари (0)1027
Чудо, каквото само истински вярващите могат да оценят, представя историческият музей в Батак, а повод е излязлата тези дни книга "Колекция християнско изкуство" на проф. Иванка Гергова. Става въпрос за няколко икони, чието датиране е само по косвени доказателства към момента, но най-сериозното предположение е, че са от XVI-XVII век. А чудото е, че те са оцелели в опожарената църква "Св. Неделя" по време на потушаването на Априлското въстание в Батак през 1876 г. Макар и изгоряла, каменната постройка остава единствената неразрушена в историческия град.

Част от светите образи са доста повредени, други са почти напълно запазени. Но всички те заслужават българите, и не само вярващите в Бог да им се поклонят.

Иконите са дарени от местни родове на музея и са оцелели в пожара, което е видно от състоянието им. Но така и не е ясно как точно са се запазили. Най-вероятната теза е, че са били скрити още преди обсадата на църквата и опожаряването й. Практика е било икони, утвари и свети книги да са крити в подпокривното пространство или специални тайници, припомня "България Днес".

Интерес представлява и самото изографисване на иконите, като някои елементи са нетипични, други подсказват за по-стари иконографски практики, както и произход от района на Грамос в днешна Северна Гърция, най-вероятно поръчани и дарени от търговци и надписани на гръцки. Някъде личат и надписи на църковно-славянски, които впоследствие са били заличени от такива на гръцки.

Някои от иконите поставят въпроса и за съществуването на по-ранна църква в Батак, който е основан през 1596 г. под името Новасел. Там са регистрирани двама свещеници. А историческата църква "Св. Неделя" е построена през 1813 г. след кърджалийските нападения над града от 1793 г. Много е възможно тя да е издигната над разорен храм, тъй като османските власти не са разрешавали охотно да се строят нови освен в новоосновани селища.

Две от иконите са доста по-стари от самата църква "Св. Неделя" и поставят въпроса за църковното минало на града. Първата е на свети Георги, окръжен от ликовете на 12-те апостоли. Необичайното при нея е липсата на някои елементи, съществени за историята. Според преданието ламя се заселила в езеро край град Агав, взимала човешки жертви и местните хора не можели да се преборят с нея. Когато дошъл ред на царската дъщеря да бъде принесена в жертва, се появил на кон именно св. Георги, който покорил чудовището с Божията помощ. Накарал царкинята да го върже с въже и отведе в града. Обикновено на иконата се изобразяват крепостната стена, откъдето гледат царят и царицата, а дъщеря им държи въжето, вързано на шията на ламята. Но тези фигури в иконата от Батак липсват, като вместо това целият фон е зелен. Окръжаващите изображението светци в оригинал са били отбелязани с инициали със славянски букви, но по-късно върху тях са били изписани същите, но на гръцки. Според начина на изпълнение тази икона предпазливо може да бъде датирана към XVI-XVII век, с произход от днешното с. Габровица между Белово и Костенец, тъй като има аналог.

Втората от двете най-стари икони в баташката сбирка е на Архангел Михаил и св. Николай Мирликийски. В долния й ляв ъгъл е записано, че тя е дарена от Киро Ортаки, жена му и децата му в 1612 г. Малко е странно това, че двата образа са заедно, но евентуалната функция на иконата дава обяснение. А то е, че тя е принадлежала на царския ред в иконостас, поставена в северния му ъгъл. Арх. Михаил се почита и като водач на душите на мъртвите, а Николай Мирликийски като застъпник за тях пред Бог. Така въпросната икона може да се е използвала при опело, а двамата са събрани, тъй като тя е била предназначена за по-малка църква или за такава към гробищен парк, каквито е имало два някога край Батак.

Богородица с Младенеца, св. Модест и други образи са интересни и за историографите, тъй като очертават своеобразна карта за дейността и връзките на батачани с градове от Южна Тракия, Македония, Епир и чак до Русия на север.

Съвсем скоро предстои официалното представяне на книгата, която може да бъде закупена от информационния център на Исторически музей - Батак.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: