ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Четири вълшебни места в Родопите, които всеки българин трябва да посети
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:10 / 01.04.2024Коментари (0)10900
©
Лятото наближава, а времето става все по-топло и приятно. Моментите, в които е чудесна идея да се отдадете на туризъм и да се заредите с енергия от българската природа, стават все повече.

Затова и ние решихме да ви поканим на една вдъхновяваща разходка из тайните на мистичната Родопа планина.

Родопите е най-обширната българска планина и крие много прекрасни кътчета, в които са погребани любопитни легенди. Най-високият връх – 2191 метра, е Голям Перелик. Освен това там можете да откриете над 60 приказни водопада, тайнствени светилища, по-нови параклиси и църкви и безброй спиращи дъха гледки от високи скали.  

Безспорно всеки българин си има своя списък с места, които обожава или които тепърва мечтае да покори в Родопите. Ето и четирите предложения на Edna.bg за следващото ви уикенд бягство извън града:

Връх Свобода

Връх Свобода е едно от многото места в Родопите, за които се казват интересни легенди. Той се намира на надморска височина от 1915 метра, а гледката е от върха е спираща дъха. Заобиколен е от три села – Стърница, Босилково, Манастир, както и от село Давидково на север. Интерес представлява не само прекрасната природна гледка, но и легендите, които можете да чуете за мястото. Според стари местни предания на връх Свобода се намират два гроба. Единият е на защитника на родопчаните от османските поробители Момчил войвода. В другия е погребан Енихан баба, който е смятан за турски военачалник, но и за ислямски проповедник и лечител.

Белинташ

Белинташ се намира на 30 км югоизточно от Асеновград. Това е второто най-голямо скално-изсечено светилище у нас след Перперек. Името означава "Белият камък“ и идва от думата за "бял“ в родопския диалект и турцизмът "таш“ ("камък“). Има и народни предания, според които мястото носи името на сподвижник на Караджа войвода на име Бельо войвода. Скалата има форма на малко плато и е култов обект, датиращ още от енеолита. На горната площадка на скалата са издълбани кръгли отвори, ниши и стъпала, за които се смята, че може би образуват карта на звездното небе. 

Смята се, че е била използвана за ритуали на древните племена, обитаващи района. Според някои изследователи по времето на траките тук имало и древно светилище, посветено на бог Сабазий. Стара легенда разказва за българска мома, гонена от турците, която, за да спаси честта си, се хвърля от високите скали, а бялата ѝ риза се закачила на скалите, докато политала към смъртта си.

Тракийската крепост Градище

В местността Градище, на 3.5 км югозападно от с. Гела, ще откриете едноименната тракийска крепост. Надморската височина е 1850 м. Това е най-високо разположената крепост в Родопите. Населявана е още от 11 в. пр. Хр. Крепостта е служела през летните месеци за отбрана на централния високопланински път от Солун към Тракия. 

Елипсовидната крепостна стена е изградена по северния, западния и южния склон на рида. На върха на крепостта има и ранножелязно светилище. Наблизо са открити и следи от заслон или жилище. Ако сте решили да я посетите, имайте предвид, че е трудно достъпна и вероятно ще трябва да оставите автомобила си в селото. По пътя има и табели към параклиса "Св. Марина“. След параклиса има още около километър до панорамния път със сериозна денивелация. В гората тръгвате по тясна и стръмна пътека.

Пещера Утробата

Утробата е древно пещерно светилище, датиращо от XI – Х в. пр. Хр. Представлява естествен процеп в скала. Обектът се намира близо до село Илиница, в местността Тангардък кая, на около 12 км северозападно от Кърджали в посока към селата Дъждовница и Пъдарци. Според учените пещерите утроби датират още от Каменно-медната епоха, в IV хилядолетие пр. Хр. Изграждането им е свързано с култа към женското плодородие.

Дълги години археолозите търсят пещери-утроби, споменати от древногръцките автори. Според повечето писмени извори от древността се споменава, че това са храмове на Богинята-майка. Култът се свързва с т. нар. хиерогамия – вярата, че за да започне Новата година според религиозната концепция на древните траки царят-жрец трябва символично да умре и да се прероди.


Още по темата: общо новини по темата: 107
08.05.2024 »
08.05.2024 »
08.05.2024 »
07.05.2024 »
07.05.2024 »
06.05.2024 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:
И утре ще вали
13:22 / 09.05.2024

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
В Пловдив отбелязват 9 май
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Тенис от Пловдив и региона
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: