ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Цените на самолетните билети са се увеличили с около 29% спрямо 2021 г.
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:51 / 12.01.2023Коментари (0)578
©
● През 2022 г. туристическата индустрия бележи истински скок в търсенето на пътувания и се доближи до резултатите, отчетени през рекордната 2019 г.

● Българите най-често резервираха почивките си около 35 дни предварително, като отделяха по средно 6 дни за пътуванията си.

● City break пътуванията са от значителен интерес за сънародниците ни, а честотата им е два пъти по-голяма от тази на по-дългите почивки.

2022 определено беше година, която както пътуващите, така и зантересованите страни в индустрията, ще запомнят, поради завръщането към масовия туризъм. От платформата за планиране на пътувания – eSky.bg разказват, че пикът на търсене през изминалата година е стъпаловиден, като българите летяха най-много през лятото за своите почивки и през есента за city break.

Интересен факт е, че сънародниците ни пътуваха много повече през периода септември-ноември 2022 г., в сравнение със същия период на 2021 г. и дори 2019 г.

Най-желаните дестинации за 2022 г.

Класацията с най-популярните дестинации за българите през 2022 г. претърпя промени спрямо тази през 2021 г. Най-много българи пътуваха до Германия през изминалата година – цели 24%. Интересното тук е, че второто място се поделя от Англия и Италия с дял от 17%. През 2021 г. Италия заема пето място в класацията със само 7% дял, докато през 2022 г. сериозният интерес към страната е силно забележим. Милано е най-популярният град в Италия сред сънародниците ни, следван от Рим, Венеция, Бари и Болоня. И тази година Лондон е най-посещаваният град от българите във Великобритания, което се запазва като тенденция през последните години.

Веднага след това се нарежда Испания, към която също има значителен интерес през изминалата година. Испания беше на едва шесто място през 2021 г., като прави огромен скок и се нарежда в челната тройка през 2022 г. Любимите и най-посещаваните градове от българите са Барселона, Мадрид и Малага.

Нидерландия се нарежда на четвърто място със своите 8%, като резервациите, направени на eSky.bg и тук бележат значителен ръст. Айндховен и Амстердам са двата града, до които българите летяха най-много.

Австрия и Франция си споделят петото място с цели 6%, а най-популярните дестинации са Виена, Париж и Ница. Френската столица определено е любима и мечтана дестинация на българите – според анализа на eSky.bg тя се нарежда сред първите места на най-желани дестинации от тях.

Гърция, Белгия и Румъния са следващи в класацията като споделят дял от около 4%.

Тенденцията на закупуване на самолетните билети по-отрано се завръща

През 2022 г. българите резервираха своите пътувания сравнително по-рано – около 35 дни преди заминаването за полети в Европа и около 40 дни за междуконтинентални полети. През 2021 г. периодът за организиране и резервиране е средно около 30 дни за полети в Европа и 33 за междуконтинентални полети. Данните от eSky.bg показват, че само за една година българинът увеличава периода си от резервирането на почивката до самото пътуване с близо една седмица.

През изминалата 2022 г. забелязваме, че българите проявяват сериозен интерес към city break пътуванията. Увеличаването на честотата на кратките пътувания потвърждава значителното нарастване на популярността на този вид пътешествия. Това е в съответствие и с резултатите от нашето проучване, проведено от GfK – цели 45% от българите искат да отидат на city break (градска почивка за кратък период в някой от европейските градове), като броят на city break пътуванията е по-висок от този на по-дългите почивки – разказва Маргарита Касабова, маркетинг специалист на eSky.bg.

Самолетните билети са по-скъпи, но промоции не липсват

Миналата година цените на самолетните билети се увеличиха с около 29% спрямо 2021 г., което произлиза главно от увеличението на цената на авиационното гориво, в резултат на войната. Най-голямото увеличение на цените е регистрирано в сегмента на междуконтиненталните пътувания, като средната цена на самолетен билет е с 35% повече. Най-малко поскъпнаха международните полети, т.е. в рамките на Европа, средно с 24%.

В отговор на увеличението на цените, авиокомпаниите през миналата година стартираха редица промоции, за да направят пътуването достъпно. През 2022 г. година българите все по-често се доверяваха на принципа "съотношение цена-качество". Те по-често, отколкото през предходните години, избираха да летят с редовни авиокомпании, чиито цени понякога са сходни с тези на нискотарифните превозвачи, но включват ръчен багаж и напитки или закуски, предлагани на борда.

Въпреки че цените през миналата година бяха очевидно по-високи от тези през 2021 г., трябва да се има предвид, че нямаше значително увеличение на цените на самолетните билети в сравнение с периода преди пандемията, през 2019 г. Цените, наблюдавани през 2020-2021 г., бяха по-ниски от средните за предпандемичните години, тъй като по това време авиокомпаниите се бореха за всеки пътник и стимулираха търсенето с голямо намаление на цените на билетите. Предвиждаме, че през 2023 г. самолетните билети ще поевтинеят в сравнение с 2022 г. – в света се наблюдават първите дезинфлационни процеси и цените на авиационното гориво динамично спадат – добавя Маргарита Касабова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: