ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Цената му скочи драстично, но нашенци му намериха цаката
Автор: ИА Фокус 08:12 / 20.11.2023Коментари (0)37265
©
Покрай основните стоки - обект на контрабанда и фалшификация, през последните няколко години се присъедини и обичайният за трапезата зехтин. Скокът на цената на мазната течност само за година с над 100% го превърна в "течно злато" и все повече наши сънародници се включват в измамни схеми с него.

Към днешна дата един литър франко производител се продава на едро при цена от 10 евро за литър, което го превръща и в една от най-скъпите хранителни съставки. Това дава възможност и за бързи печалби, като основните схеми са две. Най-първобитната и примитивната е, разбира се, кражбата. Тя обаче е опасна и логистично трудно приложима, а вероятността бандитите да бъдат заловени - много голяма.

Шарлан и "зехтин за бедни"

Все повече мошеници обаче прибягват до друг трик. Това е фалшификацията на маслиновото масло. Това става, като към зехтина се прибавят евтини заместители -  олио, шарлан и други масла. Често го смесват и с евтин горещо пресован, наричан "зехтин за бедни". Характерният зеленикав цвят се докарва с хранителни багрила. Така печалбата става почти чиста. Литър слънчогледово олио струва 3 лева, а литър зехтин – около 20, пише "Телеграф".

Основно схемите се случват на територията на съседна Гърция, която е и една от трите най-големи производителки на зехтин. Удобството е, че имаме голяма граница, лесен достъп и безкрайни потоци от пътуващи хора и камиони и в двете посоки.

Измамниците предпочитат граничните райони

Първите случаи датират още от 2017-та, когато цената обаче не беше толкова стряскаща. Тогава са заловени и първите играчи. Базата им е била открита, когато служители на полицията в Килкис и гранична охрана претърсили две складови помещения около Солун и Диавата. Фалшификаторите са използвали стандартно слънчогледово олио, към което добавяли пигменти и масла, за да го докарат на външен вид като зехтин. Полицията намира над 7 тона готова "продукция“. Това обаче е само началото.

През същата година властите в Гърция започват да откриват и фалшиво маслиново масло в магазините и големите вериги, като остава мистерия как е попаднало там. По-късно е разбита група, която е подправяла стоката, като сред нея има и нашенци.

Постепенно фалшивата течност прониква и у нас.  Олио вместо зехтин е открито в опаковките от 3 и 5 литра на голяма компания производител, съобщава БНР тогава. Информацията е подадена от самата фирма, която иска изземване.

Загуби за милиони евро

През април тази година гръцката икономическата полиция под координацията на Европол е разбила престъпни мрежи за трафик на фалшиви и некачествени храни и напитки, част от които са били с внос от България, съобщи телевизия "Скай“ и БТА. В периода декември 2022 г. до април тази година службите на реда в Гърция с помощта на компетентни европейски органи са работели по най-малко 13 случая, като действията им са довели до ареста на общо 33-ма души. Заловени са фалшифицирани храни за стотици хиляди евро. Миналия месец е регистрирана и единична кражба на близо 40 тона от маслобойна на полуостров Халкидики. Понякога бандитите крадат директно маслинови дръвчета с много плодове, като ги режат с моторни триони.

Чипове ще доказват качеството

Друг проблем е, че няма кой да бере реколтата маслини. Доскоро нашенци се навиваха и на 30 евро на ден. Сега обаче надницата скочи до 60, а на места и до 80 евро. Мераклии обаче няма.

Заради масовите фалшификации властите предлагат да се слагат чипове, за да се гарантира качеството. Ментето се продава предимно в туби и пластмасови шишета без етикет. Според гръцките власти нелегалният пазар възлиза на 70 000 тона годишно, а държавата губи близо милиард евро.

Как да познаем ментето

Заради ценните си хранителни качества зехтинът е изключително популярен и предпочитан продукт. Истинският студено пресован е с характерен зелен цвят. Това обаче не е гаранция. Освен проверката на етикета и печата за качество, има и прост трик. Един от сигурните начини да разпознаете качествения зехтин е, че той се сгъстява, когато е студено. Това означава, че поставен в хладилника, би трябвало да промени консистенцията си. Когато се затопли, отново се връща в течно състояние. Зехтинът, който не се сгъстява в хладилник или не "замръзва", не е чист.


Още по темата: общо новини по темата: 390
26.04.2024 »
23.04.2024 »
20.04.2024 »
18.04.2024 »
16.04.2024 »
14.04.2024 »
предишна страница [ 1/65 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: