Български тарикати щурмуват пазарите в Одрин с фалшиви пари

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:24 / 04.12.2021
5654
Български тарикати щурмуват пазарите в Одрин с фалшиви пари. Най-пласирани в момента били банкнотите от 20 и 50 лв., пише "Телеграф", позовавайки се на информация от МВР.

От полицията уточняват, че схемата е започнала от близо месец, но се засилва със срива на турската лира и падането на цените.

В момента се правят проверки на куфарни търговци от Свиленград, Хасково и Димитровград, които почти всеки ден обикалят пазарите в Турция.

Схемата започнала да се върти на пълни обороти преди малко повече от три седмици, споделиха разследващи. Тарикатите избирали да пласират банкноти от 20 и 50 лв., тъй като местните търговци не допускали, че за такива дребни пари някой ще тръгне да ги мами.

Много рядко българите обменяли в турски лири, а се знае, че в Одрин навсякъде има табели на български, приемат се и български пари. Клиентите могат да плащат и с евро, но нашенците го избягвали, тъй като нямало откъде да се снабдят с него.

Измамниците избирали да пробутват фалшивите пари на сергии, където имало скупчени много хора и опашка, а продавачите бързали да обслужат всички за кратко време.

"Тогава те не се заглеждат, не им прави впечатление видът на хартията и има ли холограмен знак. Има към момента няколко случая на собственици на магазини, които са се оплакали на местните служби, че са били излъгани. Стойността на покупките не надвишава 1000-2000 лв.“, разказаха полицаи.

По оперативни данни левовете менте, с които нашите търговци щурмували одринските пазари, се правели по мазета в Свиленград от хора, които преди са изготвяли фалшиви дипломи. След срива на лирата и масовото пазаруване с левове обаче започнали да печатат 20-толевки и 50-толевки. Продавали ги на по 50-60 бройки за 20% от стойността им.

"Наши приятели така взеха фалшиви пари да пробват, но ги предупредиха, че ако ги хванат, ще лежат в затвора. Това е от вида измама като едно време с фалшивите фактури пред Илиянци“, споделиха търговци. Освен прах за пране, всякакви запечатани храни, дрехи, нашенците не си позволявали да купуват нищо скъпо с ментетата, за да не попаднат под ударите на турските закони.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).