ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
"Български пощи" отнесе глоба от 1 млн. лева
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:30 / 27.07.2022Коментари (0)1168
©
Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) е съставила акт за един милион лева на "Български пощи“. Актът е за това, че дружеството "не е приложило подходящи технически и организационни мерки“ преди и по време на кибератаката от 16 април т.г. и така е позволило зловреден софтуер да криптира чувствителни бази данни. Това съобщиха за БТА от кабинета на вицепремиера по ефективното управление в оставка Калина Константинова.

През последните месеци е била извършена обстойна проверка на КЗЛД на системите за защита на личните данни, както и цялата хронология на тежката кибератака, която причини щети за милиони на "Български пощи“ по-рано през април тази година.

Проверката е установила, че тогавашното ръководство е неглижирало, както обезпечаването на адекватна киберсигурност на дружеството, което оперира с личните данни на милиони българи, така и е подходило безотговорно в самия ден на атаката. От хронологията на събитията личи, че действията на служителите, които е трябвало да изключат достъпа до интернет, са закъснели с повече от 12 часа.

В случай, че достъпът до глобалната мрежа е бил преустановен навреме, щетите са щели да бъдат в пъти по-малки. 

"От 9-и до 19 май екипът от експерти на КЗЛД извърши пълна инспекция на всички сървъри и работни станции на "Български пощи“. След диагностиката е установено, че бекъпите на базата данни също са криптирани, което допълнително усложнява ситуацията. Бекъпите на информационните системи са съхранявани на същите дискови масиви, както и съответните продукционни бази данни, което е абсолютно недопустимо. Целта на резервните копия е да пазят информацията в случай на атака и те категорично трябва да бъдат позиционирани на друго защитено място. Това е все едно да си държите резервния ключ за колата вътре в колата. 

Важно е да се уточни, че актът е съставен заради липса на организационни и технически мерки за защита на личните данни на потребителите. Хората могат да бъдат спокойни, защото видно от изследвания трафик между 1-ви и 16 април е, че изтичане на лични данни няма“, коментира за БТА председателят на КЗЛД Венцислав Караджов. 

"Външните нападатели не са имали непосредствен физически контакт с информационната система на "Български пощи“, което предполага използването на някакви агенти за проникване в нея, преди извършване на вредителските действия“, е записано в доклада. В резултат на неправомерния достъп е била нарушена способността на гарантиране на постоянна поверителност, наличност, цялостност и устойчивост на системите на Дружеството.

"На 16 април старото ръководството на пощите установява пробив в системите, който по-късно се оказва, че е бил осъществен още на 9 април. Активирането на вируса съвпада с хирургическа точност с деня, в който започват да се раздават великденските надбавки на пенсионерите и имаме всички основания да смятаме, че целта на атаката е да компрометира и възпрепятства именно тази кампания. Смятам, че актът на КЗЛД е напълно обективен и справедлив, затова и няма да обжалваме решението ѝ. В една правова, справедлива и развита европейска държава, решенията на независимите институции трябва да се изпълняват, а не да се използват създадени нарочно вратички в закона, които позволяват да се обжалва, докато изпадне актът по давност. Неведнъж сме казвали, че никой не може и не бива да се чувства безнаказан“, коментира принципалът на "Български пощи“ и вицепремиер по ефективно управление в оставка Калина Константинова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Борба за влияние в Близкия Изток
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: