ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Българите в Гърция ще се съберат, за да си вземат прошка
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 06:00 / 01.03.2020Коментари (0)2614
“Ден за прошки на Орото" ще се извие за втори път тази година в Атина. Фолклорното събитие, което се организира от Сдружение "Феникс"  ще обедини за един ден всички наши сънародници, които живеят и работят в Гърция на 1 март, неделя, от 10 часа на площад Клатмонос. Традицията ще бъде продължена и  атинският площад ще бъде разтърсен от най-голямото българско хоро, развети български трибагреници и народни носии от всички фолклорни области на родината ни.

Организатор на събитието е председателят на българското сдружение за култура "Феникс" Елена Цветанова.

Хорото ще бъде поведено от народния певец Николай Славеев и неговия бенд.  Любимецът на публиката ще изпълни едни от най-големите си хитове, както и традиционните "Ако умра ил загина", "Райна Попгеоргиева", "Шар планина", "Ой, шопе, шопе" и много други.  Самият Николай Славеев кани в свое видеопослание във Фейсбук сънародниците ни да дойдат в неделния ден и да се хванат ръка за ръка: "Елате, за да сме заедно, елате за да си простим, елате, за да почувстваме България за няколкото часа, макар и на 1000 километра от Родината. Очаквам ви!", призовава Николай Славеев. Заедно с него на сцената ще се изяви и младаа певица Ана Чавдарова.

Водещ на събитието и тази година ще бъде известният български журналист Ангел Бончев, който миналата година откри и първия Мега събор "Ден за прошки на орото" в Атина, в подножието на Акропола. Тази година негов партньор в превода на гръцки език ще бъде Христина Узунова.

 И тъй като събитието е в навечерието на Националния празник 3 март, организаторите са поканили Руското дружество "Емигрант" и ансамбл "Калинка", които ще танцуват и ще пеят на площад Клатмонос.

Останалите участници на обединителния събор ще бъдат Фолклорна танцова формация ''Върти оро", която е  създадена с цел да съхранява и разпространява българската култура, фолклор и традиции,  да представя и популяризира националното ни богатство пред света, чрез българските народни  танци и хора.

Българите живеещи и работещи в Гърция ще продължат традицията с обединението си в деня, в който ние православните християни си вземаме и си даваме прошка - Сирни Заговезни, а целта е именно обединението ни зад граница. Ще бъдат отбелязани националния празник 3 март и християнския празник Сирни Заговезни. Ще се отслужи литургия от 9.00 ч. в българския храм от отец Стефан в присъствието на българските дипломати, диаспора и гости.

В Неделя Сиропусна след светата Божествена Литургия ще стане опрощаване според българския обичай с “Простено-Прости".  “Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви", казва Иисус Христос.  Затова традицията изисква всеки да поиска прошка от хората около себе си за огорченията и обидите, които волно или неволно им е причинил, както и сам да потърси в себе си сили да прости на тези, които са го наранили. Това е и целта на този така важен ден за православния християнин.

Поканени на събитието са още посланикът ни Гърция Валентин Порязов, консулите ни, отецът на българския храм в Атина, отец Стефан, останалите представители на български сдружения в Атина, българските училища.

"Ден за прошки на орото" е освен събор на българите в Гърция, но и начин да се  представи на събратята ни и съседи гърци, които ще присъстват на площад Клатмонос, богатото разнообразие на танцовия ни и певчески фолклор.

Поради големия мащаб на събитието  гръцката полиция ще се погрижи за сигурността на присъстващите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Моторни спортове
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: