Българите са по-богати от 74% от хората по света

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (79)
10:33 / 27.06.2015
8399
Един от може би безспорните факти за мнозина е твърде ниският стандарт на живот в България - показател, по който едва ли някой се съмнява, че изоставаме значително от другите страни. Проблемът с този всекиму известен факт е, че той не е верен, съобщи платформата Инфограф. Българите са по-богати от 74,4% от хората по света (като тук влизат, разбира се, жителите на Индия и Китай). България поддържа по-висок стандарт на живот от 115 от 190-те страни по света, за които Световната банка има сравними данни за 2013 г.

Стандартът на живот в страната е с 62,7% по-висок от този в държавите със среден доход (според класификацията на Световната банка). Авторите на сравнението на стандартите на живот между отделните страни и региони по света са избрали индикатора БВП на човек от населението по паритет на покупателната способност. Т.е. това е доходът, който изработва средностатистическият жител на съответната държава, като показателят взема предвид и разликата в цените на стоките и услугите във всяка една страна.

Вероятно погрешното разбиране за това реално колко нисък е стандартът на живот в България произлиза от постоянните сравнения с държавите от Европейския съюз. И макар това наистина да е така, трябва да се отбележи, че ЕС представлява един своеобразен клуб на богати страни, отбелязват авторите. Материалите в Инфограф се базират на обработка на официална статистическа информация, предоставяна от различни институции като Националния статистически институт (НСИ), Евростат, Световната банка, Международния валутен фонд, министерствата и агенциите към тях.

Източник: Кросс


Виж коментарите (79)
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Лоша новина за абсолютно всички шофьори у нас
Наши бизнесмени: Работните си места ще загубят хиляди служители
Вижте с какви заплати в бруто "Кауфланд" примамва служители
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).