ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Българин може да грабне Нобелова награда
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:08 / 21.07.2022Коментари (1)5557
©
Българин е спряган за един от следващите носители на Нобелова награда по физика.

Специализирани научни сайтове посочват, че 32-годишният учен и визионер Златко Минев, който на 6-годишна възраст напуска България и заживява в САЩ, може да достигне един от най-големите световни успехи. От две години нашенецът привлича погледите към себе си, след като успя да обори основно твърдение на Айнщайн в сферата на квантовата физика. Затова и експерти му предричат, че в близкото бъдеще Златко ще получи Нобелова награда по физика.

Геният признава, че за него е "особено специално" да бъде сравняван с Алберт Айнщайн. Но как се стига до това съпоставяне със световния ум на ХХ век?

"Златко Минев преобърна основно твърдение в квантовата физика, което смущаваше Нийлс Бор и Алберт Айнщайн", написа Масачузетският технологичен университет в социалните мрежи и обяви постижението на българина.

През по-голямата част от XX век се предполагаше, че атомите се променят от едно енергийно ниво в друго при резки, непредвидими, малки квантови скокове. Минев доказва обратното. Той не само може да предвиди движението на атомите, но и да го контролира, предава "България днес".

"Квантовата физика не е толкова непредсказуема и дискретна, както сме мислили по-рано", казва Минев за сайта на Масачузетския университет.

Експериментът на българина показва, че когато атом е бомбардиран с енергия под формата на светлина, той се движи от едно енергийно ниво на следващо по непрекъснат и плавен начин, а не чрез мигновен скок. Нещо повече, Минев успява да открие промяната в енергийното ниво на атома достатъчно бързо, за да го контролира, така че да може да спре движението му и да го обърне, преди то да бъде завършено.

"В краткосрочен план с мониторинга, който разработих за този проект, можем да имаме известна предсказуемост", допълва за откритието си Минев.

Работата му би могла да има сериозни последици за квантовите изчисления, позволявайки на човечеството по-добре да работи с криптирана информация, да моделира химични реакции и да прогнозира времето, казват от Масачузетския университет.

Откритието на българина бе описано в медии по целия свят, а британски вестник го нарече "научно земетресение". Работата на Златко беше избрана за най-доброто откритие в областта на математиката и физическите науки от списание "Откривател". Затова и логично се заговори, че Минев може да бъде номиниран за Нобелова награда за физика.

Елиас Канети е единственият

Само един човек, роден в България, е получавал Нобелова награда. Това е русенецът Елиас Канети, който награден през 1981 г. като австрийски писател. Въпреки че думите на Канети "Всичко, което преживях по-късно, вече ми се бе случило в Русчук" от романа му "Спасеният език" да са повод за гордост, творецът напуска пределите на България на 6 години и създава произведенията си на немски език.

11 българи, след които Блага Димитрова, Антон Дончев, Емилиян Станев, Елисавета Багряна и други, са попадали в полезрението на петчленния Нобелов комитет, но нито един от тях не е печелил престижната награда.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Това се знаеше от постулатите на М-теорията ,която обединява струнната теория,времето и гравитацията Т.е. съгласно нея всичко става сега- няма минало или бъдеще. Разликата е само в енергийното състояние и честотата на трептенията на частиците. Т.е. времето тече плавно със скоростта на светлината,а не скокообразно. Тече поради плавното изменение в енергийното състояние, и оттук трептенията на частиците на заобикалящия ни свят. Т.е. ако различните струни представляват различни измерения ,то самата струна също има различни участъци ,като разликата в честотата на трептенето на участък А и честотата на трептенето на участък Б се изявява със скоростта на светлината. Сега остава да се намери начин ,как да върнем дадена частица в миналото или да я пратим в бъдещето.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Футболно първенство за ветерани
Държавата прехвърли 4 имота и Небет тепе за стопанисване на общината
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: