ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Брокери: Българинът обича да инвестира в нещо солидно, построено от тухли - пазарът за къщи има огромен потенциал 
Автор: Ива Дойчинова 17:02 / 26.11.2023Коментари (0)3498
© Фокус
Имотите ще си останат предпочитана инвестиция за българина. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ брокерът на недвижими имоти Ивайло Стоименов. "Българинът по принцип обича да инвестира в нещо солидно, построено от тухли. Това от времето на Елин Пелин явно се запазило. Вероятно и фалитите на банките през 90-те години също са допринесли, и в последствие и фалитът на КТБ. Истината е, че  хората масово предпочитат инвестицията в недвижим имот.“

Според него тези предпочитания на българите да влагат парите си в недвижими имоти съвсем не са грешна стратегия. "Защото всеки, който си е купил недвижими имот в София през последните 10 години, е спечелил. Няма как да е загубил, тъй като стойността расте през цялото това време. Един имот в центъра на София или в приятните зелени спокойни квартали, стига той да е с добро разпределение, добро изложение, да бъде светъл, на хубав етаж – да не е на първи или на последен, това представлява един качествен имот. Самото му състояние подлежи на ремонт. Разбира се по-добрата инвестиция винаги е да вземеш нещо в лошо състояние, да го ремонтираш сам, и така да му вдигнеш стойността,“ смята още Ивайло Стоименов.

Според Цветелин Иванов – брокер на годината Arco Real Estate, в големи градове в страната се наблюдава същата тенденция – цените на имотите или са запазили стойността, или са се вдигнали с много проценти, и според него ако има спад на цените на имотите, това невероятно ще бъда след няколко години, най-вероятно ще бъде на панелните жилища и на имотите, които имат недостатъци и не са предпочитани от купувачите.   

По думите му при ваканционните жилища за първа година се наблюдава спад в цените им от времето на пандемията. "В момента се търсят два типа: едните са от имот, който българинът да закупи като втори имот и да си ходи на почивка в него, а втория тип е да го вземе с цел инвестиция. Той тип инвестиционна покупка беше и все още се развива.  Въпросът е доколко мениджмънтът на голямата верига хотел или на големия комплекс дава добри права на собственика на този имот, т.е. зависи от условията на самия комплекс,“ коментира още той.

Според Цветелин Иванов има огромен потенциал за развитие пазара за къщи в близките региони до големите градове.

"От 2020 година станахме свидетели на тенденцията хората да търсят малко повече природа. Поради тази причина много от тях започнаха да да търся партерни апартамент с дворчета, както и къщи или жилища които са много близо до природата. В големите градове като Пловдив се ориентираха хората към село Марково и Белащица, в София станаха изключително атрактивни местата от южната дъга Бояна-Драгалевци-Симеоново-Панчарево-Камбаните-местност "Детски град“. Екосъобразният и природосъобразният тип живот стана един много предпочитан и много хора от центъра на града и от околните квартали започнаха да бягат от големите градове. Този тип строителство и имоти са предпочитани от средна и висока класа, защото за такъв тип продукт за нова къща в Пловдив цените са минимално започват от 250 000 за къща, а в София от 350 до 600-800 000 за самостоятелни къщи. Дори наблюдаваме и такива, които са в шест и седемцифрени суми,“ разказа още Цветелин Иванов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Искаме 47 милиона лева за Южен обходен колектор
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: