ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Братът на Ружа Игнатова е вън от затвора
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:15 / 08.03.2024Коментари (0)2427
©
Братът на криптокралицата Ружа Игнатова Константин излезе на свобода, след като изглежда 34-месечната си присъда в затвор в Ню Йорк. Вече трети ден Игнатов е на свобода и харчи парите си.

Малката присъда на Игнатов е вследствие на споразумение с правителството, което сключи криптоизмамника преди време в замяна на разкриването на цялата схема OneCoin, която завлече стотици хиляди хора с над 4,4 милиарда долара.

Игнатов излезе късметлия, защото му бе предложена сделка от правителството в Америка през 2020 година и той веднага скочи й грабна офертата. Призна вината си и реши да съдейства на разследващите.

"Мога да обвинявам само себе си. Все още имам проблеми да се гледам в очите, да се гледам в огледалото. Последните пет години бяха много болезнен период в живота ми, но се радвам за уроците, които научих", казва Игнатов пред съдия Рамос от Южния окръжен съд на Ню Йорк, минути преди да помирише истинската свобода.

Съдът също така нареди на Игнатов, който сега е под двегодишен съдебен надзор, да предаде 118 000 долара, спечелени от схемата OneCoin. Това само по себе си означава, че американското правителство е позволило на измамника да запази милионите си.

От залавянето му през 2019 година до този момент Константин Игнатов е дал показания, които бяха ключови в осъждането на Марк Скот, който изигра значителна роля в измамата с OneCoin чрез пране на средства. Скот беше осъден на 10 години затвор през януари 2024 г. Също така на базата на показанията на Константин Игнатов бе закован и съдружникът на криптокралицата Себа.

Самият Игнатов беше арестуван през 2019 г. и се призна за виновен по обвинения в пране на пари и измама по-късно същата година. Игнатов е смятан за лидер на OneCoin, след като сестра му Ружа изчезна през 2017 година.

Местонахождението на криптокралицата остава неизвестно и в момента тя е в списъка на Федералното бюро за разследване (ФБР) "Десетте най-издирвани". Тя е обвинена задочно от властите на САЩ за телеграфни измами, измами с ценни книжа и пране на пари.

Ортак на криптокралицата потъна вдън земя

Ортакът на Ружа Игнатова Франк Шнайдер се изплъзна под носа на ченгетата в Нанси, Франция, преди месеци и до този момент никой не знае къде се намира. Бившият заместник-директор на разузнавателната служба на Люксембург, който бе и лична охрана и съветник на Ружа Игнатова, е деактивирал електронната гривна на крака си и така Шнайдер бяга от домашния арест. Мъжът продължава да се издирва от Съединените щати за ролята му в измамата на Ружа Игнатова с криптовалута на стойност 4 милиарда долара.

През 2014 г. Игнатова и нейният партньор Себастиан Грийнууд основаха OneCoin, базирана в България компания, която е рекламирана като нова виртуална валута, която ще бъде "убиецът на биткойни". OneCoin се оказва куха валута, която завлича стотици хиляди хора по целия свят с милиарди. Игнатова изчезна безследно, след като се качи на полет от София за Атина на 25 октомври 2017 г. Родената в България германска гражданка буквално се изпари, но заедно с 1 милиард и 27 милиона лева в биткойни - конкурентната валута, която тя обеща да убие.

"В момента тече дело в Страсбург, което е за премахването на Игнатова от списъка на Интерпол за издирвани лица. Както знаете, и ФБР я издирва. И там действаме и се борим да свалят бюлетина за издирване. Главно работим по свалянето на Ружа от Интерпол. По това дело има развитие и в най-скоро време Игнатова ще бъде свалена от системата им, защото става въпрос за незаконосъобразно обявяване за издирване. Освен това ще има и определено обезщетение за Ружа. След като се произнесе Европейският съд по правата на човека, ако не бъде преустановено издирването на Игнатова от Интерпол, то ще има и второ обезщетение за нея и така, докато не бъде премахната." Това каза пред "България Днес" адвокат от кантората ТФБ, който работи по случая.


Още по темата: общо новини по темата: 44
10.04.2024 »
17.03.2024 »
16.01.2024 »
01.10.2023 »
24.09.2023 »
26.07.2023 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Олиото стигна цената на зехтина
Природни стихии
Великден 2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: