ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Божидар Димитров: Долу ръцете от Благо Джизъса
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:50 / 22.07.2015Коментари (6)5328
©
По повод скандалния случай със залавянето на българския футболист Благой Георгиев да драска по Колизеума в Рим, свое мнение изрази директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Според него, няма нищо лошо някой да реши да изпише името си или нещо друго върху исторически паметник. Професорът се позовава на графити от Средновековието, които досега нашата наука не е публикувала, вероятно от неудобство.

Ето и пълния текст на мнението на Божидар Димитров:

"Опитът на футболиста Благой Георгиев да си напише името върху колона от римския Колизеум, който грози със съд и затвор за нашия юнак, поне в България не заслужава да бъде толкова жестоко порицаван. Защото драскането по стени, колони и прочия древности е част от българската народна култура от много стари времена.

Историците и археолозите знаят, че средновековните българи са драскали по камъните на крепостните стени, по стените на църквите и дворците надписи-графити. Повечето са с "мръсно" съдържание. Текстът им е приблизително следният: "Аз Пено Овчар слязъх на реката за водопой на овцете. Там Пена переше ризи. И аз клецах Пена ("клецах" е старобългарски глагол, еквивалент на днешния е...х, б.а.).

Археолозите дълго не публикуваха от срамежливост тези графити. Най-сетне един преди трийсет години публикува част от тях. Двама други (акад. Гюзелев и проф. Казимир Попконстантинов) се сетиха, че всички "автори" са от ниски социални групи - овчари, земеделци, ковачи, войници. И че писанията им са на напълно правилен от граматична гледна точка български литературен език. Ерго, грамадна част от българите (около 70%) от всички социални групи са били грамотни.

Нормално - в енорийските училища децата се учат да пишат и четат на роден говорим майчин език. Докато в Европа на мъртвия отдавна, но иначе официален за църкви и държави латински език грамотност имат само 2% от населението. Императори като Карл Велики дори са неграмотни, което дава повод на Георги Димитров да се гаври с него на Лайпцигския процес.

В тези графити има и немръсни надписи. На известната колона на Иван Асен ІІ по повод на Клокотнишката битка изписана с едър тържествен шрифт някой средновековен Благо е изчукал със ситни букви: "Аз Драган писах". Не е издържал човекът. Ще остане Иван Асен ІІ в историята, а той, Драго, не. Айде-де.

Та и от подписът на Благо Джисъза щеше да остане нещо за бъдещите историци. Те щяха да пишат след 200 години: "Не е за вярване, днес когато спортният ни музей е пълен с купи за първи места на световни и европейски първенства, че е имало период във футболната ни история, че са ни били като маче у дирек на всички първенства. А на тези на клубните отбори още в първия предварителен кръг сме падали от селски отбори. Причините за това са неизвестни. Още повече, че имаше сигурни археологически доказателства, че футболистите ни са били грамотни. Един от тях дори се е подписал на колона в Римския Колизей".








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Алкохола на никого не прощава.Б.Димитров съвсем е изтрещал от фиркане,щом пише подобни глупости.като изтрезнее и прочете написаното ще подскочи и ревне,че не е негова работа.
Aнонимен
на 22.07.2015 г.
0
 
 
не карл великир а Карл Пети
0
 
 
"Историците и археолозите знаят, че средновековните българи са драскали по камъните на крепостните стени,....." Дам, очевидно за Божидар Димитров "еволюция" е мръсна дума. Г-н Димитров, ако трябва да му я изтълкувам думата в снимка,нещо такова е:
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Тенис от Пловдив и региона
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: