ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Баща търси сина си в интернати в Германия, връща го сам във Варна
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:17 / 03.10.2016Коментари (3)6794
© 24 часа
Щастливият Веско и баща му Веселин
Обиколих всички институции, ходих къде ли не, но нищо, докато накрая сам си помогнах. Тръгнах по училищата в германския град Моормеланд да търся детето си. Съзрях го да кара колело на улицата. То като ме видя, се зарадва. Паркира велосипеда, гушна ме, качихме се в колата и потеглихме за България. 

Това разказа пред "24 часа" 42-годишният Веселин Кочев от Варна. Той е баща на 8-годишния Веско, чиято снимка се появи във всички германски медии на 22 август. Тя бе придружена с кратко съобщение, че е изчезнал от дом за деца на родители с отнети права.

Имаше и описание - червенокос, слаб, срамежлив, изглежда по-малък за възрастта си, висок 1,20 м. Повече информация за момченцето нямаше, не се казваше нищо и за родителите му освен, че са чужденци. 

В издирването на Веско се включиха хеликоптери и полицаи с кучета, а водолази претърсиха дъната на няколко блата в околността. Униформените обходиха провинция Долна Саксония, но Веско не бе открит. Момченцето бе обявено за издирване. 

На 26 септември отново германските медии съобщиха, че детето е намерено живо и здраво при баща си във Варна. Историята на Веселин Кочев и 8-годишния му син и борбата на бащата да открие в Германия децата си - Веско и сестричката му - 12-годишната Виктория, е като сюжет на филм. 

"За тези 10 месеца ми побеля косата", казва Веселин. Той има малък бизнес във Варна, който покрай неволите му пропада. Откраднали му самосвала, с който работел, както и 40-те телета, които отглеждал във ферма край морската столица. 

Веско и Виктория са родени от любовта на Веселин с рускинята Наталия Иванова, родом от Липецк. Двамата нямат официален брак. Запознават се в Испания, където Веселин живее от 1999 г. и държи заведение, а Наталия също търси късмета си на Пиренеите. Раждат им се две деца. 

Виктория е родена в Русия и е с българско и руско гражданство, а Веско - в Испания. След като заживяват заедно, издръжката на семейството е поета изцяло от Веселин. 

Не сключват брак, защото "процедурите са сложни, искат се свидетелства, трябва да се ходи в Москва, а на нея ѝ е по-лесно да седи и някой да ѝ върши работата". През 2014 г. икономическата криза "помита" бизнеса на Веселин.

Заведението фалира и семейството се връща във Варна. Промяната не се нрави особено на Наталия, която мечтае да живее в по-напреднала държава, член на Европейския съюз. Жената търси начини желанието ѝ да се осъществи. 

"Тя постоянно изчезваше. Намери някакви пари вкъщи и замине за по седмица или месец. Докато не ги свърши, не се прибира. Върне се, после пак изчезне. Ходи до Русия, до Испания да играе в казина. Прибирах я, защото е майка на децата ми, а аз не мога сам да ги гледам. Все пак никой не е съвършен и си има кусури", твърди Веселин. 

Докато обикаля из Европа, Наталия проучва възможностите да остане в някоя държава чрез децата. "Те не могат да я изгонят, при положение че децата са там, но аз не мога да страдам заради нейните документи", казва той. 

През май 2014 г. Веселин подразбира за плановете ѝ и започва дело за родителски права в съда във Варна. Печели го 2 г. по-късно. Въпреки делото семейството продължава да живее заедно. През май 2015 г. отиват на почивка, пътуват с каравана и се прибират през Германия. Наталия не се връща във Варна, а остава там. Настанява се в "дом за жени", каквито жилища има в Германия. Намерението ѝ е да се установи и да изтегли и семейството си. 

През ноември 2015 г. при един от многото им телефонни разговори Наталия казва на мъжа си, че вече има работа и апартамент. Подканя Веселин да тръгва. Веско и баща му тръгват с караваната за Олденбург, Долна Саксония, където е Наталия. "Докато е живяла в дома, е наговорила разни глупости. Социалните са я посъветвали да каже, че бащата тормози децата, а в замяна да получи квартира и 1500 евро помощи месечно. Много е наивна", твърди Кочев. 

Когато пристигат в Германия, се оказва, че Наталия още няма квартира, а живее в дома. Веселин се настанява в караваната си. Седмица след това той предлага на жена си да отидат на ресторант, но тя отказва. Отиват с Веско. "Излязохме от ресторанта и отпред полиция. Без много обяснения ми заявяват, че детето трябва да отиде с тях. Нареждат ми: "Кажете му да не плаче, а утре ще го видите", спомня си Веселин. 

Същата вечер той отива в полицията, но го отпращат с обяснението, че ще има среща със социални работници. "Още в ранна утрин бях в социалната служба, която е на 50 м от дома за настаняване на жени в Олденбург, за да разбера какво се случва. Заявяват ми, че след два дни има дело в съда. Недоумявам", разказва той. 

На първото заседание е без адвокат и преводач. "Стоя като статуя", описва ситуацията Веселин. На жена му е предоставена защита, но според Веселин адвокатката ѝ е в комбина с двете социални служителки. 

"Те лъжат Наталия, че ще вземе документи, и тя пише каквото ѝ кажат. Наговорила, че ги тормозя, че детето не ходи на училище, че живее в каравана", обяснява той. Жена му иска убежище за децата в Германия, но властите отказват. 

"Тя има забрана да пребивава в ЕС, защото са я хващали без виза. Може да стои в Германия, докато там са децата", твърди мъжът. По време на делото през ноември 2015 г. съдът решава децата да живеят с майка си. Наталия получава жилище. Бащата посещава семейството си в квартирата им. Според него, щом социалните разбрали, накарали Наталия да пусне жалба в полицията за тормоз. Така той се сдобива със забрана да я приближава на 500 метра. В случай че я наруши, глобата е 300 евро. На въпроса защо го прави, чистосърдечно признава - за документи. 

През май 2016 г. Веселин печели родителските права в България и с решението отива в Германия. Пуска жалба. След няколко дни социални служители вземат двете деца и от Наталия. 

"Тя тогава разбра, че я лъжат, и почнахме уж заедно да ги търсим", казва бащата. Двамата се явяват на поредното дело. "Отиваме при съдия и той ни уверява, че ако решим да се прибираме в България, няма нищо против и след два дни, когато е делото, ще ни даде децата. Обаче ни излъга", казва Веселин. 

Веско и Виктория са отведени в дом. Бащата не знае къде са, а майката се чува с тях само по телефона. "Не е вярно това, коего твърдят германците, че децата са имали редовни срещи с родителите си", категоричен е той. Веселин, който през последните 10 месеца е почти непрекъснато в Германия, има трима тамошни адвокати и двама български. Според него те не направили нищо. 

Бащата се чуди на какъв език социалните работнички са говирили с Веско, при положение че детето не знае немски, когато отива в Германия. Момченцето говори български, руски и испански. 12-годишната Виктория пък написва, че не желае да се връща в България.

Братчето и сестричето са настанени в дом за деца на 14-годишна възраст. Веско е ял само хляб и шоколад за закуска и вечеря, а на обяд - супички. В 20 ч са го карали да си ляга и да гледа тавана. Не са му давали да гледа телевизия", твърди Веселин. Според него всичко било направено за пари, защото в Германия на всяко дете в дома се полагат по 5000 евро, които отиват в институцията. 

Веселин започва издирване на децата си. "Не знаех къде са, но намерих начин да разбера, че са в Моормеланд Обиколих 30 дома в радиус от 100 км", казва той. Два дни преди 20 август, когато отвежда Веско, разбира къде е момчето. Градчето е близо до холандската граница. Двамата се отправят към Холандия. после прекосяват Белгия, Франция Италия, с ферибот стигат до Гърция. Връщат се във Варна на 16 септември. 

"Обикалях, защото Веско беше травмиран. Когато го открих, беше с черни нокти, раздърпан, мръсен, неадекватен", твърди Веселин. Той отива в полицията във Варна, за да съобщи, че е в България със сина си. Първо отказва да заведе Веско, защото го е страх, че ще го вземат. 

Полицаят го успокоява, че това няма как да стане, защото има съдебно решение за родителските права. Веско все още не е свален от международно издирване. Сега бащата се чуди как да върне и Виктория.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Голям кошмар. Успех желая на бащата да си вземе и момиченцето.
Aнонимен
на 03.10.2016 г.
+5
 
 
значи в германия е по-голяма корупцията в социалните.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Реформи в БДЖ
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: