ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
БАН разработва платформа за сътрудничество с бизнеса
Автор: ИА Фокус 16:42 / 27.04.2023Коментари (0)616
© БАН
Платформа за сътрудничество с бизнеса, която ще представя разработките на Българската академия на науките, подготвя Единният център за иновации на БАН. Тя ще включва виртуален демонстрационен център с продукти и технологии на БАН, регистър с интелектуалната собственост на Академията и виртуален бизнес инкубатор за стартъп фирми.

Платформата е част от дейностите на БАН по Националния план за възстановяване и устойчивост. Това съобщи директорът на Единния център за иновации на БАН Марин Пандев на форума "Наука за бизнес“, който се проведе днес в Интер Експо Център. Събитието беше организирано от Българската академия на науките (БАН) и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

Иновационни съвети за ефективна връзка между БАН и бизнеса за ускорено прилагане на иновации в икономиката представи изпълнителният директор на ИАНМСП д-р Бойко Таков. Предвижда се иновации по идея на бизнеса да бъдат разработени в Академията, след което да получат своята практическа реализация. Българската академия на науките трябва да изпълнява ролята на развоен център за малките и средни предприятия, каза още д-р Таков.

Заместник-министърт на иновациите и растежа Стефан Савов присъства на откриването на "Наука за бизнес“. Надявам се това събитие да се превърне в дългогодишна традиция, защото това е правилният път да преодолеем празнината между лобораторията и производството на краен продукт, каза зам.-министър Савов. Той добави, че Министерството на иновациите и растежа насърчава максимално синергията между науката и бизнеса и припомни, че за първи път в България има програма с бюджет от над 2 млрд. лв за взаимодействие между бизнеса и науката.

Целта ни е да направим стъпка към бизнеса, но се надявам, че и бизнесът също ще направи стъпка към нас, каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. Той добави, че малките и средните предприятия са най-естествените партньори на научните организации.

Програмата "Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ дава възможност на фирмите да се включат в научно-изследователски разработки чрез различни форми, каза още акад. Ревалски и отправи препоръка да се разшири инструментариума на подкрепа на тази програма. Предложението му е свързано с възможността научни организации и фирми заедно да кандидатстват с разработки.

Това е форма на подкрепа, която съществува в ЕС и е доказала своето значение, добави акад. Ревалски. БАН също провежда политика на подкрепа за насърчаване на изследванията, които водят до иновации, каза той и добави, че част от средствата в Академията се разпределят по този критерий.

Над 350 души участваха във форума "Наука за бизнес“, който беше организиран за трета поредна година съвместно от БАН и ИАНМСП. Учени от институтите на Академията показаха свои последни разработки, сред които технологии за съхранение в батерии и водород на енергия от ВЕИ; катализатори за обезвреждане на отпадни газове, съдържащи летливи органични съединения, разработени чрез използване на 3D принтиране; тестове за подбор, оценка на персонала, лидерство, екипна ефективност, организационна култура и организационна устойчивост при кризи и много други.

Разработка на иновативен пробиотичен препарат с потенциал за повишаване на имунната резистентност на човека срещу вируси и патогенни бактерии (ЕЛ БИ БУЛГАРИКУМ ЕАД и Институт по инженерна химия) и как бизнесът срещна науката в лицето на учените от Института по обща и неорганична химия бяха представените успешно реализирани проекти. 

В експо зоната гостите на форума разгледаха първия в България водороден електромобил; нова сензорна технология за сеизмично-активни райони; устройство за рехабилитация на пръсти на ръка след инсулт; учебни роботи MAXIBOT и BABYBOT за деца със специални потребности; иновативни дронове и много други.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Специализирани полицейски операции в страната
Великден 2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: