ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Автоджамбази дебнат за колите ни
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:09 / 14.12.2021Коментари (3)1928
© БГНЕС
Автоджамбазите атакуват най-вече през нощта, а крайната им цел са скъпите и новите автомобили, като ги отмъкват за около една минута. Това стана ясно от данни на Министерството на вътрешните работи, предоставени по искане на “Монитор". Специалисти посочват пък, че откраднатите возила в повечето случаи се разфасоват и се разпродават на части, за да се загуби дирята на колата и да не се разкрие престъплението.

Подобен бе и един от последните случаи на набези на автокрадци, при който скъпа кола беше задигната, разфасована и укрита в автоморга в Перник.

Там униформените открили части с механично заличени номера, ключ от същата марка кола, заявена за открадната от Благоевград, както и двигател, скоростна кутия, седалки и арматурно табло от друг скъп лек автомобил, отнет от София в края на месец ноември 2021 г.

“Професията" на автоджамбаза изглежда е целогодишна. Лятото набелязват разсеяни туристи по курортите, а зимата се връщат в градовете. За това говорят статистиките на силовото ведомство, които доказват ръст на кражбите в летните селища през топлите месеци и скок на набезите в големите градове през студените.

От ведомството съобщават още, че схемите се извършват с участието на две или три лица в най-честите случаи. Така те могат да дебнат, ако се появи собственикът на возилото.

Апашите имат няколко плана за действие върху шофьорската врата - разбиват стъклото й с остър предмет или камък, увреждат патрона или изрязват дупка около ключалката.

От няколко години се забелязва и използването на специална джаджа, изработена да отключи возилото бързо и значително по-безшумно. От МВР отбелязват, че е важно гражданите да знаят, че това се случва за кратък период от време - между 30 секунди и 2 минути, без да има никакви повреди по ключалката на вратата. След проникването в автомобила най-често чрез друго специално техническо средство, което се поставя в OBD буксата на автомобила за времевия интервал между 30 секунди и 1 минута, извършителите стартират двигателя на набелязания автомобил или обучават нов ключ, след което стартират двигателя и извършват противозаконното отнемане на автомобила.

Възможен е и друг бърз начин за проникване и задигане на набелязания автомобил без никакви повреди по вратите - той е безшумен и трудно може да бъде забелязан, но се използва през светлата част на деня. За да действа схемата обаче, возилото трябва да е оборудвано със система за безконтактно отключване и стартиране на двигателя - keyless-go. Освен това, участниците в престъплението трябва да са поне двама.

Шашмата действа по следния начин - крадците използват специални технически средства, наречени keyless-go машина, която се състои от два компонента. Крадецът държи една от тях в ръцете си и следва стъпка по стъпка водача на колата, за да прихване функцията й, е да прихваща сигнала от ключа на набелязаната жертва. Устройството позволява удължаването на сигнала от ключа до втория апаш, който стои непосредствено до моторното превозно средство. Другата част от джаджата се намира в ръцете на това второ лице, което дебне непосредствено до набелязания автомобил, което успява да "приеме“ сигнала от ключа, да отключи автомобила, да влезе в него, да стартира двигателя му и физически да извърши кражбата му.

Въпреки многото варианти за извършване на престъпното посегателство органите на реда регистрират все по-малко автокражби. За времевия период от 1 януари до 31 октомври 2021 г. на територията на страната са регистрирани 1091 противозаконни отнемания на моторни превозни средства, като за същия времеви период през 2020 г. те са били 1386, което представлява намаление на този вид престъпления с 21,28 %.

За посочения период на 2021 г. разкриваемостта на този вид престъпления е 19,52%, като за същия времеви период през 2020 г. тя е била 17,60%. Наблюдава се увеличение с 1,92% на разкриваемостта. Според Министерството на вътрешните работи намалелият брой извършени престъпления може да се отдаде на редица фактори, но най-вече на усилената работа на полицаите по линия "престъпления, свързани с МПС“.

Все по-добрата превенция обаче също е сред факторите, които отказват апашите от престъпните посегателства. От полицията предлагат различни варианти да защитим автомобила си така, че крадците да ни заобиколят или да се откажат от извършване на инкриминираното действие. При автомобилите с обикновени заключващи механизми е добре да се монтират допълнителни защити против престъпни посегателства. При по-модерните возила със система за безконтактно палене и стартиране на двигателя keyless-go обаче органите на реда съветват ползвателя на автомобила след заключването на МПС-то да бъде с повишено внимание относно заобикалящите го в близост лица, както и да използва защитно калъфче, в което да бъде поставен ключът от автомобила с цел недопускане сигналът от ключа да бъде прихванат и удължен.

Съхранението на автомобила в гараж или охраняем паркинг също допринася за по-голяма безопасност. Ако не можем да си го позволим или нямаме такъв наблизо, е хубаво да паркираме на добре осветени и открити места, близо до които се намират охранителни камери.

Полицейските органи разполагат с достатъчно информация относно лицата и групите, занимаващи се с противозаконни отнемания на МПС. Залавянето на място на извършителите и доказването на извършената от тях престъпна дейност е труден процес, посочват органите на реда. Въпреки това знакови фигури от криминалния контингент, занимаващ се с този вид престъпления, вече са зад решетките. Това стряска автоджамбазите и до голяма степен те сами преустановяват този вид дейност. Така статистиката отбелязва все по-малко набези.

Със застудяването през зимните месеци идва ред и на един от най-популярните начини за кражба на превозни средства. Много крадци се възползват от разсеяността на водачите рано сутрин, които оставят возилата си включени, за да загреят, докато си купуват баничка или кафе от близкия магазин.

Именно оставянето на колата незаключена с поставен ключ в контакта или с работещ двигател създава предпоставка тя да стане лесен обект на кражба. Точно тогава дебнат и апашите, които отварят шофьорската врата и отпрашват с чуждата кола.

От МВР заявяват, че посегателствата на автомобили "на ключ“ най-често се случват в три основни ситуации - пред жилищата и офисите, когато водачите чистят колите си от сняг или се опитват да затоплят купето преди предстоящо пътуване, при изпращането на децата в училище или детската градина и при бързи покупки от павилиони и гишета по улиците.

Дори и за кратък период от време автомобилите никога не бива да бъдат оставяни незаключени, това е задължение на водачите и по закон, напомнят от полицията.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 14.12.2021 г.
0
 
 
Да отнесат лимузината на комшията.
0
 
 
Само срещу 1 час работа и 10 лева проблема с кражбата го няма ! Простичко е - слагате си един бутон, който прекъсва връзката с горивната помпа или друго подобно... и оставяте джамбаза да остане много изненадан що тая катафалка не пали. Така никога не могат да я откраднат - намирането на копчето в тъмното е приключение, което едва ли ще искат да преживеят и просто ще зарежат таратайката...
0
 
 
Промяната започна- кражбите на автомобили се завръщат!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Изграждат екозавод в Шишманци
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: