ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Атанас Славов за промените в Конституцията: Това е дебат за каква България искаме да живеем
Автор: Самуил Иванов 15:57 / 06.10.2023Коментари (1)1200
© Facebook
Това е дебат за каква България искаме да живеем. Така министърът на правосъдието Атанас Славов определи протичащите дискусии в парламента по повод промените в Конституцията, предаде репортер на "Фокус"

"Това е дебат за това в каква България искаме да живеем. Дали искаме да сме в страна, която е европейска правова държава, или в страна, която е някакъв хибриден режим между демокрация и авторитарен режим, някъде в периферията на Европа. Мисля, че по този основен въпрос всички ще кажем, че искаме да живеем в европейска правова държава", заяви Славов.

По думите му реформите в основния закон трябва да постигнат определени цели, чрез които България да се превърне в правова държава от европейски тип. 

"Тази правова държава има обаче своите атрибути. Ключова характеристика на европейската правова държава е независимо правосъдие. Това е една от основните цели в предложенията за промени в Конституцията. Друга характеристика на европейската правова държава е, че виновните по справедлив ред биват наказвани, биват повдигнати преди това обвинения, за което е нужна независима, професионална, отговорна прокурорска служба. Това са две от основните цели на този законопроект. Вярвам, че по тези основни цели никой всъщност не спори. Те са ясни и са тук от много време", обясни той.

Министърът подчерта, че големият дебат е затова как да се постигне независимото правосъдие: "Спорим по средствата – как да постигнем независим и справедлив съд, как да постигнем отчетлива и отговорна прокуратура, как да гарантираме по-добра защита на правата на гражданите".

Той каза и как изглежда независимото правосъдие по модела на Венецианската комисия и Европейския съюз: "Това се постига чрез структурни промени във ВСС, с мнозинство на съдийската квота и с по-ограничена парламентарна квота. Обратна е логиката на прокуратурата. За да се постигне отчетност и отговорност на главния прокурор, трябва да има засилено обществено участие в Прокурорския съвет, както е предложено". 

Славов обясни, че големият спор започва за това колко да е дълъг мандатът на председателите на Висшия административен съд и Висшия касационен съд, както и този на главния прокурор. Той обясни, че препоръките на Венецианската комисия са да няма втори мандат, за да няма "съобразяване“ с цел преизбиране.

Правосъдният министър увери, че се полагат всички усилия, за да се отстранят проблемите в Конституцията.

Той подчерта, че когато се цитират решения на Конституционния съд, не трябва да се забравя и политическият контекст, в който те са били взети. Славов даде пример с цитирането решение номер три от 2003 година на КС, което по думите му е било поискано от бившия главен прокурор Филчев.


Още по темата: общо новини по темата: 700
31.05.2024 »
30.05.2024 »
21.05.2024 »
21.05.2024 »
20.05.2024 »
17.05.2024 »
предишна страница [ 1/117 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Мисля, че това не е Вярно! Защото това в Каква България искаме да живеем определено зависи от отделните съдии и пракурори в тези две системи! Но след като те не зачитат Закона и Конституцията! Никакви конституционни промени не могат да ги накарат да го Правят! Така че, това момче, да си направи Нов Анализ на Работата на съдебната система и Законодателството към нея! Защото и в самите Закони Много неща, са Много осрани! И противоречат на редица Закони - Международни Конвенции и подобни включително и Конституцията на Републикае България. Същевремено и Европейски доколкото те се считат за Международни! Само Главния Прокурор! Няма да оправи тази работа! Има си Кодекс за Професионална етика на Магистратите! Който регламентира какви трябва да бъдат лицата заемащи тези Длъжности!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Избор на нов български патриарх
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: