ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Асен Василев: Дали ще има бъдеще комплексът "Мини Марица-изток", зависи от пазара
Автор: Алена Соколчева 17:42 / 20.07.2023Коментари (0)2488
© Фокус
Дали ще има бъдеще комплексът, зависи от пазара. Договарянето за капацитети и разполагаемост, е трябвало да се случи в едни предишни години. Каква е съдбата на мините зависи от това какви са намеренията на инвеститорите. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време на заседание на комисията по европейските въпроси, предаде репортер на "Фокус" относно комплекса "Мини Марица-изток", където министърът бе изслушан за напредъка по отношение на програмите, съфинансирани с европейските средства, ПВУ.

По повод затварянето на топлоцентралите, Асен Василев смята, че да се казва кои централи трябва да работят и кои да не работят, не е правилно.

"Вместо да се затваря капацитет, да се спират турбини, е много по-добре да имаме процентно намаление на въглеродните емисии, за да могат тези турбини да работят, когато е необходимо - примерно зимата", добави той.

"Единствената загуба за 2022 г. е от фондовете за средствата за териториални планове, които бяха в размер на 97 милиона евро", обяви Асен Василев.

⁃ Във ВИК сектора също има загуба, но тя е включена в справката за тази година. Според него по тези планове не е свършена работа "за една стотинка", нито е говорено с хората в регионите, нито е направена необходимата стратегия за развитие на тези региони за усвояване на средства. Той обясни, че срещите и дискусиите с кметовете по места са започнали и ще приключат в края на август 2023 г. и идейните проекти ще бъдат завършени и приети до края на годината.

⁃Средствата по програмите, които трябва да бъдат разпределени до края на годината, са 552 милиона евро, каза още Василев. Сумите са разбити в различни отрасли и трябва да се направи инвентаризация кои проекти са рискови и къде има заместващи проекти, които могат да бъдат използвани.

Относно парите по нови програми има риск в сектор "Земеделие", защото директните плащания на площ са започнали през май т.г., което поставя под риск всички плащания към земеделците. Затова започнахме експресна работа, за да гарантираме изплащането на средства", каза министърът. Според него има риск и за изплащане на средства за малки проекти, като общият размер е на стойност 50 милиона евро.

Финансовият министър отговори на въпрос колко пари се предвиждат за преустрояване на трудовата заетост на хората, които биха останали без работа в сектора на въгледобива, както и дали министерството има дългосрочна стратегия по темата. "Точно това трябва да бъде заложено в териториалните планове", каза Василев.

Той коментира, че средствата, които получаваме от Европа са малко над 800 млн. евро за трите рагиона, като те могат да бъдат допълнени от средства от националния бюджет, в зависимост какво се запише в съответните териториални планове.

По думите му има сериозно притеснение относно проектите, свързани с ВиК сектора, което според него се дължи на корекции и лошо направени поръчки.

По време на изслушването Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС отбеляза, че от 16 години България не е губила средства от Европейския съюз, освен 2 милиона евро за рибарски дейности, което по думите му се е превърнал в огромен медиен и обществен скандал.

"Вие с такава лекота съобщавате за милиони загуби, но това е пагубно, защото ЕС не ни прави отстъпка за размера на годишните ни вноски. Тези ваши справки са плашещи", посочи Дончев.

Според него страната ни е в авариен режим и губи огромни средства. Дончев даде съвет към управляващите като заяви, че премиерът трябва да забрани на министрите да излизат в отпуск и да мобилизират системите да работят и попита Василев как ще редуцира загубите като министър на финансите.

В отговора си Асен Василев заяви, че повече го притесняват повече неусвоените средства заради лошо направени поръчки. "ВиК дружествата, които толерират един ВИК изпълнител и дисквалифицират другите заради неконкурентен принцип, които трябва да бъдат извадени от бюджета и загубата е почти половин милиард лева", допълни той.



Още по темата: общо новини по темата: 684
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
25.04.2024 »
предишна страница [ 1/114 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: