Апелативната прокуратура във Варна поема случая с боклука на пристанището

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
14:45 / 22.01.2020
1913
Досъдебното производство на Районната прокуратура във Варна за 25-те контейнера от Италия, съдържащи отпадъци, е взето на специален надзор от Апелативната прокуратура във Варна, съобщиха от пресслужбата на институцията.

Това се случи в изпълнение на  разпореждане на главния прокурор на Прокуратурата на Република България Иван Гешев досъдебни производства за престъпления, свързани с управлението на отпадъци не по установения ред и пренасянето им през границите на страната съгласно изискванията на Закона за управление на отпадъците и Закона за околната среда и водите, да бъдат взети на специален надзор. Апелативният прокурор на Варна определи надзорен прокурор от Апелативната прокуратура, който ще оказва методическа помощ и ще следи за срочното и качественото изпълнение. 

Досъдебно производство по член 353г, ал. 1 от Наказателния кодекс се ръководи Районната прокуратура във Варна и е образувано по повод пристигнали на пристанище Варна-запад 25 контейнера от Италия. Изпращач на контейнерите, чието съдържание е декларирано като пластмасови отпадъци и каучук, е италианката фирма "Дентиче пантелоне“  от град Салермо. Това е същата фирма, внесла боклук, който бе открит в Плевен.

Получател на стоката е българската фирма "Блацион“ ООД от София. Тя има в предмета на дейността си съхранение и преработка на отпадъци. Ще се извърши проверка дали фирмата има лиценз за тази дейност.

Пристигналите контейнери са складирани на пристанище Варна-запад. Те са с режим на временно съхранение до 90 дни. След изтичането на срока за временното съхранение контейнерите са били отворени в присъствието на представители на РИОСВ, наблюдаващ прокурор от Районната прокуратура във Варна, митница и МВР. Оказва се, че съдържат разнородни отпадъци и че не са транспортирани както се изисква по закон – във вакуумирани бали.

Виж коментарите (0)

Още по темата (9):
29.05.2020 Петиция за забрана на вноса на отпадъци тръгва от Варна
27.03.2020 20 от контейнерите с отпадъци на пристанище Варна-запад отпътуваха обратно към Италия
14.02.2020 Министър Димитров: Отпадъци по вода у нас ще влизат само през Варна!
10.02.2020 Прокурор Чавдаров: В контейнерите на пристанище Варна няма вреден товар за здравето на хората!
05.02.2020 Прокуратурата във Варна започна претърсване и изземване в офиси на фирмите, замесени с италианския боклук
02.02.2020 Сагата с италианския боклук води във Варна главния прокурор
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).