ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Министър Димитров: Отпадъци по вода у нас ще влизат само през Варна!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:21 / 14.02.2020Коментари (5)2221
© Plovdiv24.bg
За да се следи изкъсо пътят на боклука, както и състоянието на въздуха и язовирите в страната беше създаден координационен център на МОСВ. В координационния център се следи какво е състоянието на язовирите, какъв е въздухът, какво се случва с отпадъците в цялата страна, съобщава БНТ.  

Има три вида управление на води, с които ние се занимаваме - едното е Напоителни системи - 3700 километра канали, язовири. другото е енергетиката - язовири и каскади, във върхови моменти трябва да се пускат каскади, за да се захранва енергетиката, и разбира се, питейно-битовото водоснабдяване - 52 значими язовира се наблюдават от тук. Студена се пълни на 50 см, надявам се и и на водопровода от София, който се изгражда, подаваме вода", каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Той показа карти как от Белмекен - Сестримо се подава вода за София. Показа и язовир Дяково който вече се пълни, "защото преди като подавахме 110 литра, тук пристигаха само 10. Останалите отиваха в 29 незаконни присвоявания, където се крадеше вода", допълни министърът.

Димитров каза още, че "Стомана" е точила незаконно вода и ТЕЦ в незначително количество, "Стомана" малко повече. "Не искам да се надлъгваме, ние сложим водомер, те викат "Той е на ваша територия". да приемем, че няколко кубика е изпуснал самият водомер или кранът, но те ще си получат актовете и те ще са доста сериозни. Има едно предприятие, което е разбило водомери и си е точило хиляди тонове вода, отнехме му разрешителното. Така процедираме с всички. Колегите се чувстват като някакви екополицаи, които с пушка трябва да ходят да охраняват водомерите, не би било редно", коментира министър Димитров.

В този център се контролира чистотата на вода и на въздуха в цялата страна.

Той показа и Националната информационна система за отпадъци - където са всички регистри, показа и откъде ще се контролират границите, както и как ще се следят пристанищата.

Емил Димитров - министър на околната среда и водите коментира: "Ние с корабите бележим успех, който не го е имало никога. Върнахме част от контейнерите, които бяха заловени и тези контейнери първо бяха върнати в Италия и властите после признаха, че при тях е извършено нарушение, сега карабинерите там извършват мащабна акция. За в бъдеще само на Варна запад ще се идва. Благодарим на циментовите заводи, на индустрията, която каза ние ще платим цената на контрола в България. Само във Варна ще пристигат отпадъци, които са предназначени за изгаряне".

Той каза, че сме се разбрали с италианците относно боклука и там санкциите ще бъдат много жестоки към хората, които са излъгали с тези контейнери. Министърът каза още, че са подготвили още няколко партиди, но чакат указания от Гешев, корабите са готови, превозвачите също са информирани.

"Относно сухопътните граници - ще бъде само Калотина за влизане, с Македония се разбрахме да не влизат, от южната граница ще остане само Кулата, северната ще е Видин и Русе. Контейнерите пътуват със съпроводителни документи, но когато митническите или гранични власти се усъмнят, че този товар не е това, което се представя, наши служители ще отидат на място да проверят. Надявам се да пресеем всички нелегални търговци по този начин", допълни Емил Димитров

Той коментира и ситуацията в Бобов дол. "В момента нямат разрешение за горене на отпадъци, докато не си поставят филтри и системите за сигурност, когато ги поставят, ще могат да изгарят. Площадката, на която има изоставени количества, трябва да се изчисти".


Още по темата: общо новини по темата: 9
29.05.2020 »
27.03.2020 »
10.02.2020 »
05.02.2020 »
02.02.2020 »
31.01.2020 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 15.02.2020 г.
0
 
 
и ще ги горим в новия крематориум по европейски стандарти.
Aнонимен
на 14.02.2020 г.
0
 
 
То и без това в Варна хората са боклуци и сега и други боклуци ще има града ще стане сметище. Защо не ги вкарват в Бургас
Aнонимен
на 14.02.2020 г.
0
 
 
Не ни трябва боклука на Европа ни по суша,ни по вода-имаме си достатъчно собствен.Вместо на земеделска земя да се правят сметища и по този начин да се унищожава земята,която ни храни,намерете решение за боклука в разградения и разграбен двор,наричащ се все още България
Aнонимен
на 14.02.2020 г.
0
 
 
Те и сега влизат, мини по плажовете сутрин рано с торбичката.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: