Ангел Кунчев: Няма как да останем остров без заболяването "нилска треска"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
10:08 / 24.06.2015
1889
"Преди години открихме на доста места в България нилска треска при животни. Досега нямахме случай при човек, което от професионална гледна точка ни радва, колкото да звучи абсурдно. Няма как да останем остров без заболяването, при положение, че го има навсякъде. Сериозен проблем имаше Сърбия, Румъния, Унгария, Гърция, Косово. Беше ясно, че има и у нас, но бе въпрос на активно търсене и надзор", каза пред Нова телевизия д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Преди няколко дни в България се доказа първият случай на западнонилски енцефалит с местно заразяване. 7-годишно дете бе ухапано от комар в района на Северния парк в София.

Колкото повече комари има, толкова рискът от нилска треска е по-голям, уточни той. Валежите също допринасят за това. Месеците юли, август и септември са пиковият период, в който насекомите са най-много.

"80% от хората, заразени с нилска треска, нямат никакви симптоми. Няма и да разберат, ако не се изследват. При останалите 20% най-често ще протече като летен грип. Само 1% ще развият някаква форма на менингит или енцефалит", поясни д-р Кунчев.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Анна-Мария е новата Царица на розата 
Искат промени в шофьорските курсове заради тежките катастрофи нап...
Обмислят нови обезщетения при пенсиониране
Техническа грешка на матурата по БЕЛ
"Хайде", "боя", "ерген" не са български думи
Важна информация за изборите в чужбина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).