ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Александър Пулев: Министър Лечева уцели в десетката - събра ни петима министри да инвестираме в спорта
Автор: ИА Фокус 19:05 / 27.04.2023Коментари (0)1082
©
"Пари за спорта има. Има и цяла палитра от финансови инструменти за федерации, клубове, общини и фирми в спорта. Министерството на иновациите и растежа (МИР) чрез Фонда на фондовете е подкрепило проекти за над 80 млн. лв., за нови 500 млн. лв. ще се кандидатства от втората половина на 2023 г. Министър Лечева отново уцели целта право в десетката с тази инициатива, за да се съберем петима министри и да бъдем готови с конструктивни решения". Това каза министър Александър Пулев по време на форум за представяне на финансови възможности в сектора на спорта, информират от Министерството. 

На форума присъстваха президентът Румен Радев, министрите на иновациите, спорта, регионалното развитие, образованието и електронното управление.

"Пари за спорта има. Намерихме печелившите комбинации – спортните федерации с клубовете, спортните федерации с представителите на бизнеса, спортните федерации с общините. В зависимост от партньорствата, имаме цяла палитра от финансови инструменти, които могат да бъдат използвани за постигане на крайната цел – подкрепа за спорта", каза Пулев по време на информационния ден "Държавата в подкрепа на спорта – нови възможности", организиран от министерствата на иновациите и на спорта днес в София.

"Искам да благодаря на президента Румен Радев за това, че се включи в нашата инициатива с летящ старт и с ясни послания за подкрепа", обърна се Пулев към президента, който откри събитието.

"Два дни ни бяха нужни след поканата на министър Лечева, която отново уцели целта право в десетката с тази инициатива, за да се съберем петима министри и да бъдем готови с конструктивни решения как да се мобилизира ресурс за инвестиции в спорта“, каза Пулев и подчерта, че въпреки първоначалната трудност, министерствата са намерили формулите за партньорства, чрез които да се финансират проекти за масов и професионален спорт.

"Благодарение на упоритата работа на служения кабинет, във Фонд на фондовете към МИР, чрез Фонд ФЛАГ и Фонда за градско развитие, ще се управляват и през следващият програмен период близо 500 млн. лв. под формата на финансови инструменти. Част от тези средства са и за спортни проекти“, обърна внимание министърът на иновациите.

По думите му, е много важно, че за бъдещите проекти, ще има и грантов елемент от 40% безвъзмездни средства, което е нововъведение спрямо предходния програмен период и ще е стимул за спортната общност да подготвя отсега проектите си. Кандидатстването ще се обяви през втората половина на 2023 г., което дава време за подготовка, обърна внимание той.

По думите на министъра на иновациите за предишния програмен период, по линия на МИР, са подкрепени проекти за спортна инфраструктура и други в областта на спорта за над 80 млн. лв. Той даде за пример Парк "Възраждане" в София с два от подкрепените проекти – "Спортна София" и Комплекс "Възраждане" – и обяви, че МИР, по линия на Фонда на фондовете и Българката банка за развитие, е подкрепило и осем стартиращи компании с иновативни решения от ново поколение, пряко свързани с нуждите на федерациите и клубовете.

На събитието присъстваха представители на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност", УО на "Развитие на регионите" към МРРБ, Фонда на фондовете, Българската банка за развитие, кметове, представители на НСОРБ, федерации и спортни клубове, както и фирми и стартъпи, които представиха добрите практики на взаимодействие между спорта и различните държавни структури.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: