ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
50 на сто от колите у нас са 15-годишни
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:40 / 28.09.2011Коментари (2)1370
©
Над 981 хиляди автомобили втора ръка са били внесени в България от различни държави в Европейския съюз от 2007 г. до 2011 г. Голяма част от тях са от Италия. Така регистрираните превозни средства у нас вече са 3 302 585. Това съобщи вчера главен инспектор Антон Антонов, началник сектор в отдел "Пътна полиция". Той взе участие в международна конференция за автомобилното застраховане в Югоизточна Европа.

50 на сто от автомобилите, регистрирани у нас са на възраст над 15 г., каза Антонов. Той обясни още, че това не говори добре за безопасността по българските пътища. Антонов припомни още, че през миналата година при пътнотранспортни произшествия са загинали 775 граждани.

Междувременно стана ясно, че държавата взема мерки срещу източването от румънски шофьори на гаранционния фонд, в който се събират отчисления от застраховката "Гражданска отговорност".

В момента граждани от северната ни съседка масово купуват автомобили у нас и въпреки, че ги карат главно в Румъния, запазват българската регистрация. Причината е, че данъците у нас са много по-ниски. При пътнотранспортно произшествие обаче изплащането на щетите се поема от българските застрахователи.

Често румънските шофьори дори не са платили пълния размер на задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Тогава се налага българският гаранционен фонд да поеме щетите при катастрофите. "Това е национален капитал и не е редно с него да се плащат сметки на граждани, които живеят на чужда територия", коментира Борислав Богоев, зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН).

В момента в Румъния се карат близо 3500 автомобила, които са били купени в България и са с наши регистрационни номера, каза Алекси Стратиев, комисар от МВР. През миналата година пък в северната ни съседка са станали 3080 инцидента с коли с наша регистрация.

През първата половина на 2011 г. пък заведените искове за щети при катастрофи в Румъния с превозни средства с българска регистрация са 1798. Това съобщи Мона Куку, изпълнителен директор на дирекция "Задължително автомобилно застраховане" в Комисията за застрахователен надзор на Румъния. Според застрахователи средното обезщетение, което се присъждало за една щета в съседката ни е около 1000 евро. Затова МВР е подготвило промени в законодателството. Според тях, ако до 14 дни след смяната на собствеността на автомобил, регистрацията не е променена според адреса по местоживеене на новия собственик, тя ще се счита за невалидна.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 28.09.2011 г.
+1
 
 
"50 на сто от автомобилите, регистрирани у нас са на възраст над 15 г., каза Антонов. Той обясни още, че това не говори добре за безопасността по българските пътища"Това също така говори че повече от половината население на Държавата е бедно и няма пари да си купи една от най евтините нови коли на пазара започващи на цени от 15 хил лева.Хората пари нямат той тръгнал да ми говори за това че колите ни били стари и били опасни на пътя, има стари коли който от безопасна гледна точка превъзхождат някой нови ламаринени и пластмасови брички.Ако имахме пари досега да сме си купили нови коли а не да събираме 3-4 години 2000 лв че да си купим 20 годишна трошка.За нова кола в БГ с тия заплати трябва да събираш минимум 50 години .
+2
 
 
Сигурен съм че застрахователите ще намерят начин да не платът (те са майстори по това).
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ремонти във Варна
Български тенис
ВК Марица, сезон 2023/2024
Жена от пловдивско село поръча масово убийство
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: