294 оперативни дела за пране на пари за годината у нас

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:17 / 21.09.2004
1475
По сигнали на Агенцията за финансово разузнаване (АФР) са образувани 46 следствени дела. За последните 8 месеца българското финансово разузнаване е докладвало за съмнителни операции на стойност над 131 милиона евро. По тях са образувани 294 оперативни дела, от които 46 са се развили до следствени дела в Националната следствена служба. От началото на годината финансовият министър Милен Велчев е спрял две финансови операции - за 150 000 лева и за 6 000 долара. Основният източник на пари за пране е контрабандата на цигари и наркотици, обясни шефът на финансовото разузнаване.
"Основно нарушенията се извършват в Европейския съюз. Там се реализират средствата и за това те имат интерес от подобряване на работата по този проблем", каза Васил Киров, директор на Агенцията за финансово разузнаване.
На този етап няма открита връзка между финансови операции, засечени у нас, и тероризма.
"Преди имахме сигнали, но след като ги проверихме със съответните служби, те не се потвърдиха", поясни Васил Киров.
Това съобщи вчера пред журналисти директорът на АФР Васил Киров в София, където беше открита конференция на тема "Международното сътрудничество при борбата срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма". В нея участваха представители на финансово - разузнавателните служби на 13 държави. Министърът на финансите Милен Велчев заяви при откриването на конференцията, че хората, които работят във финансовите институции, носят огромна отговорност, защото могат реално да окажат подкрепа на държавите и обществата си при съпротивата им срещу престъпността и терора. По думите му тази конференция ще бъде още една крачка към изграждането на силно и ефективно международно сътрудничество в борбата срещу прането на пари. "Никоя нация, никоя държава, колкото и силна да е, не може да се справи с този проблем без помощта и съдействието на своите съседи", каза Велчев.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Обявиха прогнозата за времето за следващите дни, по-добре не приб...
Рибари хванаха шаран шампион за Гинес
Тапата на АМ "Тракия" продължава, колите изчакват на място
Почина Петя Ставрева
Кошмарен трафик на някои от граничните пунктове
Специалисти от "Мама и аз": Президентът Радев е в дълбоко вътрешн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).