ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
25 години ще лежи в затвора убиецът на фелдшера от Орешник
Автор: Иван Сотиров 16:49 / 08.11.2021Коментари (0)1587
© Burgas24.bg
Бургаският апелативен съд потвърди присъда в размер на 25 години "лишаване от свобода“ на Иван Пачелиев, признат за виновен за убийството на медицинския фелдшер Димитър Факиров от Тополовград.

Престъплението е извършено на 8 октомври 2019 г. в  село Орешник, община  Тополовград. Иван  умишлено е умъртвил Факиров при изпълнение на службата му като медицински фелдшер, като смъртта е причинена по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост.

Пачелиев е признат за виновен и в това, че противозаконно е държал 111 бpоя патрони. Той е осъден да заплати на близките на пострадалия обезщетение в размер на общо 250 000 лв. Наложеното наказание "лишаване от свобода“ трябва да бъде изтърпяно при първоначален строг "режим“.

Пред Апелативен съд – Бургас делото е образувано по жалба на подсъдимия, който претендира за отмяна и постановяване на нова оправдателна присъда и от частните обвинители, които настояват за доживотен затвор или доживотен затвор без замяна по преценка на съда. В съдебно заседание представителят на Апелативна прокуратура - Бургас заявява, че жалбите са неоснователни, а присъдата е обоснована и законосъобразна.

След запознаване с доводите изложени в жалбите, изслушване становищата на страните в съдебно заседание и анализ на приложените по делото доказателства, както и след проверка атакуваната присъда Бургаският апелативен съд е намерил жалбите на подсъдимия и на частните обвинители за неоснователни.

По делото са приети заключенията на двете съдебно медицински експертизи, две технически експертизи, две балистични и седем ДНК експертизи изготвени на досъдебното производство и приобщени към доказателствения материал чрез прочитане и разпит на вещите лица в хода на съдебното следствие, двете технически експертизи назначени в хода на съдебното следствие, приложени са писмени и гласни доказателства. Пред въззивната инстанция бяха събрани допълнителни доказателства гласни и писмени, както по искане на защитата на подсъдимия, така и служебно от съда.

В мотивите си съдът посочва, че правилно са отчетени осъществените три квалифицирани състава на престъплението: с оглед на обекта - причиняване смърт на медицински специалист, при изпълнение на службата му и с оглед на обективната страна на престъплението - причиняване на смърт с особена жестокост и по особено мъчителен начин за убития. По делото е установено по безспорен начин, че подсъдимият е нанесъл 38 удара с нож, в областта на цялото тяло, крайниците, тилната област и шията. Жертвата е възрастен мъж на 72 години, лишен от всякаква възможност да се защитава и отбранява, а подсъдимият е в разцвета на своите сили - на 37 години, здрав, силен, получил военна подготовка във Френския легион. Деецът е проявил дързост и безцеремонност, тъй като е осъществил престъплението в светлата част на денонощието, в медицински кабинет, където по всяко време идват хора, спрямо възрастен, беззащитен човек, посветил се на благородната си професия. През цялото време пострадалият е бил в съзнание, възприемал е събитията, имал е активна защитна реакция и е изпитвал силни болки и страдания. Хладнокръвието на подсъдимия следва и от неговото последващо поведение - той е напуснал спокойно мястото на извършване на престъплението и заличавайки уликите, като укрил оръжието на престъплението и дрехите си. Всички действия на подсъдимия го характеризират като жесток човек, отбелязват в решението си апелативните съдии. Иван П. е извършил престъплението с пряк умисъл, който се извежда не само от осъществените конкретни действия, от вида на използваното оръжие, мястото и начина на нараняванията, силата и насочеността на ударите, но и от последващите му действия с цел прикриване на следите от престъплението.

Въззивната инстанция е намерила, наказанието на подсъдимия "лишаване от свобода“ за срок от 25 години за правилно определено. Същото би изиграло превъзпитателно и възпиращо въздействие както върху подсъдимия, така и спрямо останалите членове на обществото. Определянето на по - ниско по размер наказание ще бъде обществено неоправдано и несправедливо. Неоснователна се явява претенцията на частното обвинение за увеличаване размера на наказанието или замяната му с по тежките алтернативи - доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, тъй като те не съответстват на степента на обществената опасност на деянието и дееца.

При цялостната проверка на присъдата не са установени допуснати съществени нарушения на процесуалните правила довели до ограничаване правата на страните, поради което не е налице основание за отмяна на присъдата и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на същия съд.

Апелативните съдии са приели, че присъдата на Ямболския окръжен съд е законосъобразна и обоснована и следва да бъде потвърдена.

Решението подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС на Р България в 15-дневен срок.


Още по темата: общо новини по темата: 4
06.06.2022 »
12.03.2021 »
27.08.2020 »
06.12.2019 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: