10 години стаж като професор или доцент за ректор

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:18 / 28.07.2015
1920
Ректорите трябва да са имали стаж във ВУЗ като професор или доцент поне десет години, за да заслужат шефското място. Такова ново изискване при изборите на ректорите е записано в Законопроект за допълнение на Закона за висше образование, внесен в Народното събрание от група народни представители от РБ, пише "Монитор“.

Депутатите искат да се вдигне летвата и при изборите на заместник-ректорите и деканите. Те трябва да имат
стаж във ВУЗ съответно по девет и седем години. В момента няма изискване за стаж за кандидатите за ректори. Така на практика дори и професор, носещ академичната длъжност само една или две години, може да оглави университет. 

Наскоро станахме свидетели на такъв случай при скандалния избор на ректор в Стопанската академия в Свищов. Тогава 35-годишната Теодора Димитрова оглави академията само след две години след като е получила академичната длъжност професор. 
 
Според вносителите на законопроекта с новите изисквания ще се създадат предпоставки за конкурентност, прозрачност и отчетност при провеждането на процедурите по избор на ректор, заместник-ректори и декани на дадено висше училище. 

Също така ще се елиминира възможността за провеждане на избор "на тъмно". Първоначално депутатите дори искали да въведат още по-строго изискване за ректорите - да имат поне 10 години стаж в същия ВУЗ, в който се кандидатират за шефове.

"Решихме все пак законът да бъде по-либерален", коментира депутатът от Реформаторския блок Петър Славов. Така на практика един професор може да е бил пет години в университет, други пет в друг и накрая да се кандидатира за ректор в трети университет. 
 
В законопроекта обаче все още има някои подвеждащи текстове, от които може да се разбере, че бъдещите кандидати за ректори трябва да имат 10 години стаж в един ВУЗ, а не изобщо. Депутатите обещаха текстовете да се прецизират между първо и второ четене.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Бизнесмен: Досега такова забавяне не е имало, данъците се трупат,...
Ето кои пенсии ще се вдигнат с 11 процента
Петимата българи, източили над 50 млн. паунда от британската соци...
ЦИК поряза ПП-ДБ за подигравателните билбордове
Ето как да гласувате, ако сте без валидна лична карта
Проф. Рачев предупреди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).