ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
10 000 нови шофьори тръгват с купени книжки
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:00 / 25.09.2010Коментари (9)5273
© Plovdiv24.bg
Отивам до тоалетната - промърморил изпитващ, който държал в чантата си решени от курсистите листовки, и после просто избягал от проверяващия го служител на автомобилната администрация.

Друг изпитващ пък се заключил тоалетна и стоял в нея 20 минути. Тези случки са станали съвсем скоро, разказват инспектори. Служители на автомобилната администрация, избрани на случаен принцип, били пратени да придружат изпитващи или квестори след изпита за книжка в учебния център, докато донесат листовките в администрацията. Трети изпитващ пък казал, че иска да обядва, преди да продължи теста. Изчакали го.

10 000 шофьорски книжки на година се купуват в страната. Това изчислиха вчера двамата зам.-шефове на автомобилната администрация Анастас Тодоров и Димитър Ганев.

Тарифата била от 300 до 500 лв

Според министъра на транспорта Александър Цветков обаче купените книжки годишно са 15 000.

Преди месеци са правени масирани проверки на теоретичния изпит в изпитните центрове. Щом се появявал външен наблюдател на изпита в някои от фирмите, които обучават за книжка, кандидат-шофьорите просто напускали.

Вчера ни показаха протоколи от изпитите, проведени с инспектори.

Протокол 7700 от 21 декември миналата година показва, че от 16 явили се само двама са издържали изпита - единият е допуснал 2, а другият - 0 грешки. Седем са направили от 13 до 41 грешки от допустими 5. Шест от кандидатите за книжка просто са напуснали. Протокол 7522 от 14 декември 2009 г. от изпит в друг учебен център показва, че от 13 в курса 10 са скъсани, а един не се е явил. Грешките са от 12 нагоре, стигат до 52.

На изпит на 21 декември пък от 12 курсисти 8 са излезли, а изпита е взел успешно само един.

При насрочена дата за изпит - 21 декември, и платени суми от 9 кандидат-шофьори листовки е решил само един, и то с 29 неверни отговора.

Куриозът е 60 грешки от 60 възможни отговора

Това е постигнал кандидат за книжка от София, а листовката е решавал на 28 декември. Седмица по-рано подобен "успех " е постигнал и курсист от Търговище, който държи изпит в София. Сред 20-ина уникални протокола от изпити има три попадения 60 грешки от 60.

Според Анастас Тодоров, след като са спрели наблюденията на изпита, успеваемостта в тези школи рязко скача.

Новият зам.-шеф на администрацията Димитър Ганев показва справка за няколко кандидати за любителска книжка. Курсист с инициали В. В. Г. е плащал, но не се е явил 7 пъти на изпит. Решавал е два пъти листовки и се е "издънил". Това е в периода на масирани проверки.

Любопитен е случаят с А. Д. С. Дамата си е плащала за изпита от 5 октомври до 17 декември, или 10 пъти. Два пъти е късана, 7 пъти е напускала. Взема изпита на десетия път. Когато явно в школата не е имало наблюдател по време на изпита.

Според зам.-шефовете на Автомобилната администрация точно масовите наблюдения на изпитите по теория е объркала схемата за купуване на книжки. За това време са напуснали и са освободени около 20 инспектори, още толкова са с някакви дисциплинарни наказания.

Според Тодоров и Ганев именно от напуснали инспектори и от определени школи идвали и атаките срещу администрацията.

В четвъртък в "Медиапул" се появи съобщение, че анонимни сигнали срещу корупцията при даването на книжки са изпратени в Софийска градска прокуратура, в министерството на транспорта. Заговори се дори, че сигналът е стигнал до Брюксел. Интересът към българските книжки станал особено голям от влизането ни в ЕС. Срещу малка сума тук кандидат-водачът имал право да кара в целия Евросъюз.

Източник: в. "24 часа"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
v moito sarce nikoi ne sprq,pusnah te teb,vqrvai v tova!mnogo ranih i s mnogo igrah,no kakto s teb s nikoi ne bqh!
на 26.09.2010 г.
+4
 
 
като го знаете,защо го позволявате???
+4
 
 
Значи да очакваме още 20 000 катастрофи....
Горд член на "Глас народен", начело със Светльо Хиподилски! Бивши комунисти няма! Б(*П, ГЕйРБ, ДуПеСе и Атака - в Батака! Време е за промяна!
на 25.09.2010 г.
+2
 
 
Така е. Аз и едно аверче почнахме в едно и също време да караме курсовете преди четири години, когато бяха... 300 лева. Листовките и кормуването си ги взех отман, тъй като съм колоездач вече над осем години и имам хиляди километри навъртяни из България и извън нея. Даже много "шофьори" си мислят, че знаят правилника по-добре от мен, все още! Що съм бил карал в средата на пътя. Ами има знак за бус-лента бе, тъпак. Нито ти, нито аз имам право да карам в нея! Ами тая лента е за ляв завой, а не за направо! Какво като маркировката е за направо и наляво, ЗНАЦИТЕ ИМАТ ПРИОРИТЕТ НАД МАРКИРОВКАТА!!!! Само че моя човек досега няма книжка... Много е страхлив и все го късат, а е на 25 години...
+2
 
 
Е това да си купиш листовките е смешна работа, бе, айде за кормуването по- мога да го разбера, ама листовките... + има и друг момент. Има изпитващи по кормуване, които са свикнали вече да си им плащат редовно и общо взето ако в даден ден повечето са платили, а решат, че трябва да има някой скъсан, някой дето не си е платил и може да кара по-добре от купувачите на книжки, го отнася ;) Точно затова си и плащат някои :)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: