ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Кметът и деветимата му заместници отчетоха 100 дни управление
Автор: Диана Бикова 11:05 / 18.02.2020Коментари (11)6861
Кметът Здравко Димитров и екипът му от 9 заместници отчетоха 100 дни управленски мандат, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Проблеми има от всякакво естество" - каза в началото Димитров. Като пример посочи гражданските реакции за запазване на зелените площи зад "Санкт Петербург" и до Юбилейния блок в "Южен". По думите му, има ясни правила и решенията са взимат на светло. "Когато има грешки - си признаваме. Нищо няма да направим без консенсус и което противоречи на законите. Обещахме приемни и вече имаме две такива, минаха над 100 човека", отчете кметът. 

Ето какво каза още той:

"Обещахме да облекчим трафика и с това се заехме още първите дни след встъпване в длъжност. Организирахме среща с ИНДРА, които досега отказваха среща. На 9 кръстовища вече са премахнати част от левите секции и има секции за десен завой. Градът се задъхва, не е пригоден за толкова много превозни средства

Поетапно въвеждане на електронното таксуване - лично проверих, вярно е, бавно върви, но такива са машините. Предстои пускане на електронните табла по всички спирки. Подготовка за еднопосочно движение в центъра и зелена зона - ще има обществено обсъждане. Предстои да се обяви конкурс за 8 линии - за 8 години; ще предложим автобуси сутрин и следобед за ученици и студенти с маршрути "Западен" - "Северен" - "Тракия" - езиковите гимназии, със спирки в центъра.

Направление "Образование, спорт, младежки дейности"

За пръв път са отпуснати пари за проектиране на 2 нови училища, имаме ангажимент от държавата за изграждане на нова Математическа гимназия и нов корпус на Хуманитарната гимназия. Имаме възможност да го направим това нещо, но възниква въпрос къде е най-добре за Математическата. Моето мнението е да се направи нов учебен кампус до Руската и Английската, да се обособи като кампус, наблизо е ПУ, има и болница. Като се построи зала, стол, общежитие, те ще се ползват от всички училища. Казват, че ще се затрудни транспорта, но наблизо ще бъде построен мост.

Започна изпълнението на 3-годишната програма за образование на община Пловдив на стойност 1.4 млн лв. Осигурена е техническа помощ на учебния процес Монтесори, облачни технологии. Намерихме решение на конфликта в ДГ "Мир" и в момента в ДГ "Мир" има мир

Направление "Екология" - направена е първа реална стъпка за подобряване качеството на атмосферния въздух. Подадени са 127 декларации от 641 броя - това са хората, които искат да сменят печките на твърдо гориво с алтернативни източници.

Участвах в Общо събрание на Регионалното сдружение за управление на отпадъци. Останах неприятно изненадан, че общините "Родопи" и Стамболийски не са плащали. "Родопи" не са плащали 10 г., защото сметището е на нейна територия.  На 4.11.2019 г. получихме акт от РИОСВ за 200 000 лв., което е пропуск в закона. Ще има нова среща, от "Родопи" ме намериха, търсиха вариант да погасят, от община Стамболийски - също. 

Направление "Здравеопазване" - направен е анализ, липса на единна система, липса на взаимодействие между управителите на лечебните заведения. Необосновано изтичане на дейности към частни лечебни заведения - ще го урегулираме.

Направление "Социални дейности" 

Двама от моите заместници - Тимчев и Райчев, нямат и 2 месеца на поста. Влязоха направо в дълбоките води. Райчев успя да спаси 38 млн.лв. по ОП "Региони в растеж", Тимчев трябваше да се справи с проблеми в Дом за възрастни с деменция. Категоричен съм: недопустимо е такова отношение с възрастните, болните и децата.

Започна подготовка на програма за заетост на безработни - 600 души ще бъдат обучени, социален асистент сега са 900 лица - ще станат 4000. Ще бъде създаден Експертен съвет в социалните дейности. В Пловдив има 58 социални услуги.

Направление "Общинска собственост" 

Приключи сагата с пазара на "Младежка", ще го отстраним, ще стане зелена площ, евентуално - зелена площ на обръщалото на бившия тролей №5. Стадион "Тодор Диев" е даден на концесия. Голямата базилика ще стане общинска собственост. Започва публично представяне на ОУП - по гилдии.

Направление "Култура"

Проведохме публично обсъждане на културния календар. Стартираме процеса  за технически проект за кино "Космос". Предстоят промени във фондация "Пловдив 2019". Министерство на културата ще финансира ремонта и реконструкцията на Концертна зала. "Небет тепе" - това е един от обектите, които успяхме да спасим и в последния момент внесохме документите по ОПРР.

Направление "Бюджет и финанси" - 10% увеличение на бюджета. Стартирани са  преговори с ЕИБ за кредитна линия. Подготовка и стартиране на финансов одит на предходния мандат.

Направление "Строителство и благоустройство" - смятаме да стартираме "Модър - Царевец" и "Даме Груев" още т.г.

Трябва да прекратим договора за зоологическата градина и да обявим нова обществена поръчка - и за строителство, и за надзора. Това е единственият вариант. От София ни казаха, че по-добре да бъде прекратена поръчката. Има неща, които са извършени и трябва да се платят. Ще се обяви нова поръчка. В момента се прави обследване. 

40 000 - 50 000 лв. на месец се дават, има и пиар, това са излишни пари, по-добре да гледаме кокошки и да продаваме яйца. Ако има договори за животни - ще ги преподпишем. 

В бюджета има 1 млн. за строителство, може да се пренасочат. Щатът е 26 души.

Реконструкция на улици и тротоари, Тютюнев град, Гладно поле:

Тютюнев град - в края на февруари идва министър Боил Банов за къща Ламартин. Ще разговарям с него и ще искам най-накрая да се изясни концепцията. Трябва всичко да се регламентира, кой какво и по какъв начин ще се прави - защото последния път започнаха да бутат и събориха стената на съседния склад, затова ги спряхме

Колодрума - вместо чилъри - отоплението е от EVN. Общинският съвет е задал едни тарифи, няма мърдане. Например, миналия август, когато се провежда първенството по таекуон до, беше хладно, а сметката за ток е 23 000 лв.



Още по темата: общо новини по темата: 787
07.02.2022 »
03.02.2022 »
03.02.2022 »
09.12.2021 »
25.11.2021 »
25.11.2021 »
предишна страница [ 1/132 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Защо нямате тема за избора на генерален секретар на ООН?
на 18.02.2020 г.
+1
 
 
Здраво, ако 9-ма са ти малко и не се справяте - предлагам да назначиш 18 зам-кметове, районните отделно!
+2
 
 
Стоичков доведе Испанци,които са построили много стадиони и бяха готови да направят стадион за 200 милиона евра заедно с тренировъчни игрища и хотели...Кмете питай Търев и Гигов защо го прецакаха... Френски консорциуми ала-бала,какво ни баламосваш...Шопите не искат в Пловдив да има голям стадион
+7
 
 
До края на годината смятал да започне Модър-Царевец и Даме Груев.....ами то мандата ще ти свърши до като се натуткаш ве другарю баскетболист.
+6
 
 
Идиотията на Славчо и престъпната наглост на Тотко, намериха олицетворение в импотентния от към управление чичо Здравко. Като кореняк пловдивчанин, няма как да не отбележа, че има явно политически заговор да не се допуска развитието на Пловдив и е в ход и пълна сила културното му и икономическо убийство. Само да припомня, че за последните 10 години в Пловдив няма барем 40 километра нов асфалт положен по улиците, а има улици, които от поне 40 години не са пипнати. Е как мили мои общинарчета сте седнали да лъжете хората с приказки от хиляда и една нощ. Тая община е неспособна да изчисти Римския Аквадукт или Небе тепе от грозни надписи и боклуци от години, тръгнали сте да правите големи инфраструктурни проекти, за които пловдивчани от поне 20 години слушаме, ама с това си оставаме. Кмете, най много от цялата работа да успеете да вземете пак милиони на кредит, които обаче после ние гражданите ще връщаме, за нищо друго не ви бива, но като гледам умствения ви капацитет и това може да се окаже непосилна задача. Търпи пловдивчанино, още много простаци ще се наложи да изтърпиш.....
на 18.02.2020 г.
+5
 
 
Хахахаха това ли ви е решението на трафика, премахването на секциите хахах хха х тоя е по-тъп отколкото си мислех
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: