ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Край със сделките на тъмно в Пловдив! Платформа осветява поръчки, търгове и общинските съветници
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:18 / 18.10.2019Коментари (1)4166
©
Електронна платформа, която изкарва на светло работата на Общинския съвет, процедурите по обществени поръчки и търгове, а освен това дава и възможност за участието на пловдивчани в управлението на Общината, бе представена от кандидата за кмет Георги Колев. Той и IT специалистът Николай Димитров, който е и кандидат за общински съветник, демонстрираха платформата, чакана от години в Пловдив.  

Платформата, която никой нямаше куража да въведе до този момент от управляващите, вече е качена онлайн и всеки пловдивчани може да я разгледа и да изпробва функционалността й. Тя е разделна на четири модула, обхващайки най-важните аспекти от управлението на една община, които в момента са обвити в мистификация, обясни кандидатът на ЗС "Александър Стамболийски" с номер 49 в бюлетината.

Общинският съвет на светло

Първата част е свързана с работата на законодателния орган на Пловдив. Чрез системата всеки един пловдивчанин ще може да се запознае с дневния ред на Общинския съвет.

"Освен това всеки един пловдивчанин ще може да гласува и да дава съвети какво би направил, ако е общински съветник. Така, ако по някоя точка се натрупат достатъчно голям брой гласувания и предложения, то извадката от тях ще бъде дадена на общинските съветници. Те ще знаят, че 6000 или 20 000 души са гласували по дадена точка, и ще трябва да се съобразят с желанията на хората. Чрез тази система 400 000 пловдивчани стават съветници", обясни Георги Колев.  

Системата е надградена с онлайн излъчване на сесиите на Общинския съвет, като всеки един гражданин ще може да види как са гласували бащиците на Пловдив и дали са се съобразили с мнението им. Също така ще има архив от всички гласувания, сесии и поименен списък кой съветник как е гласувал на различните предложения, обясни Николай Димитров, който е с номер 114 в интегралната бюлетина за общински съветници.

Онлайн референдум за важни теми на Пловдив

В този модул пловдивчани ще могат да задават дневния ред за развитието на града и общината. Те ще гласуват по важни теми за Пловдив -  приоритетите за инфраструктурните проекти, присъединяването на съседни общини, мерки, свързани с чистотата на въздуха, задръстванията и други.

"Целта ни е да изкараме тези дискусии от социалните мрежи, където е пълно с тролове и хейт, за да се превърнат те в конструктивни. Подадени към ОбС, тези гл
©
асувания ще могат да задават дневния ред за управлението на града. По този начин действат редица големи общини в света, като в Москва например", обясни адвокат Колев.

Без съмнения в обществените поръчки и търговете

В момента обществените поръчки и търговете са обвити в мистика, като постоянно има подозрения, че при тях се случва нещо нередно. Системата ще проследи с онлайн излъчване всяка стъпка на обществената поръчка – от отварянето на офертите до участниците в тях. Те ще бъдат съобразени със Закона за личните данни, а правилникът на ОбС ще бъде променен за самите нововъведения.

Няма да има съмнения и при провеждането на търговете с явно наддаване. Чрез излъчването им онлайн ще се виждат участниците и кой колко е предложил, за да спечели търга.

"Светът вече е дигитално село, а това е начинът да излезем от пещерата. В тази платформа са вложени стотици часове труд на Николай Димитров и неговия екип. Ние ще подарим тази система на Община Пловдив, за да бъде база, на която да стъпи за превръщането на общината в електронна. Още повече, че тя е изключително надеждна и шансът за манипулации на резултатите е изключително малък", обясни Георги Колев.


Още по темата: общо новини по темата: 787
07.02.2022 »
03.02.2022 »
03.02.2022 »
09.12.2021 »
25.11.2021 »
25.11.2021 »
предишна страница [ 1/132 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Глупост за балами.Пореден РR на гол тумбак.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Волейболен клуб Виктория Волей (Пловдив)
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: