Изключителен шахматен празник в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:19 / 06.06.2017
2327
В Пловдив приключи вторият шахматен фестивал от веригата ChessBomb Tour 2017. Великолепният празник се проведе в просторната зала "България" на Конгресния център на Международния панаир. Гости на официално откриване бяха министърът на културата Боил Банов и най-младата депутатка Теодора Халачева.

Министър Банов направи първия символичен ход в турнира и постави началото на двубоя между ГМ Александър Делчев и Красимир Бранков.

В трите турнира от шахматния фестивал: А - професионалисти (шахматен рейтинг по-голям от 2100), Б - любители (шахматен рейтинг по-малък от 2200) и В - деца (до 16 години) взеха участие близо 130 шахматисти от всички възрасти, а множеството от родители, треньори, придружители и любители на шахматната игра наблюдаваха и се вълнуваха отстрани.

Шахматната надпревара се проведе в 9 кръга по Швейцарска система с контрола за игра по 5 минути на състезател, с добавени по 3 секунди на ход.

Преди началото на състезанието малките участници участваха в шахматна викторина със задачи, в която най-силно се изяви Симеон Тодев.

Победител в турнира на звездите, в който участваха 22 играчи от 4 държави - България, Хърватска, Русия и Сърбия, между които 5 гросмайстори и 6 международни майстори, стана ГМ Кирил Георгиев със 7 точки от 9 възможни и без нито една загуба. Второ и трето място разделиха ГМ Александър Делчев и ММ Вячеслав Тиличеев с по 6,5 точки.

Специалната награда за жени стана притежание на националната състезателка Ива Виденова Локомотив 2000 - Пловдив.

Най-многобройна беше любителската група, участваща в турнир Б - в нея взеха участие 56 шахматисти.

С 8 от 9 възможни точки победата убедително извоюва състезателката и треньорка на ШК "Бургас 64" - рускинята Виктория Бухтеева. Отлично се представиха младите шахматни надежди - Габриела Антова Цвета Галунова, които заеха съответно 6-то и 9-то място в генералното класиране.

Специалните награди при сеньорите над 60 години спечелиха - Цецко Тодоров с 5,5 т. и - Христо Петков.

В най-емоционалната група на децата до 16 години - турнир В участваха 46 състезатели. Голямата награда - лаптоп, спечели Стоян Стоянов от Асеновград с внушителния резултат 8 от 9 възможни точки.

Второто място и смарт телефон взе известната пловдивска звезда Виктория Радева. Тя водеше в класирането до последния кръг, но загуби от републиканския шампион до 16 години от ШК ЧесБомб - Пловдив - Иван Кочиев.



Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 8
Днес: 1


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).