ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Камбуров с голов рекорд в Европа, нареди се до Тоти, Ибрахимович, Робен и Ето’о
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:05 / 31.12.2016Коментари (2)7217
© Plovdiv24.bg
Трима българи - Мартин Камбуров, Георги Илиев и Благой Георгиев, се наредиха в престижната листа на футболистите, вкарвали голове в елитни европейски първенства през миналия век и през този сезон.

Както е известно, Мартин Камбуров и Георги Илиев защитават цветовете на Локо (Пд) и Черно море, а през 2004-а бяха част от шампионския отбор на черно-белите. Благой Георгиев пък, който е юноша на Славия, играе в момента за руския Оренбург.

Най-известните имена, покриващи сложния комплекс от критерии, са тези на Франческо Тоти, Златан Ибрахимович, Ариен Робен и Самуел Ето'о, пише в днешния си брой "Меридиан мач". В класацията по нации тримата наши футболисти ни нареждат на първо място заедно с унгарци, руснаци и румънци.

Тримата българи са сред едва 38-те футболисти в цяла Европа, разписали се както през миналия век, така и в настоящия шампионат. Двама от тях - Мартин Камбуров и Георги Илиев, играят в Първа лига, а Благо Георгиев рита за елитния руски Оренбург. Задължително условие е паденията на играча да са в най-високото ниво на първенството. Камбуров е един от малкото ни действащи футболисти, които са си извоювали статута на легенда в своя клуб.

Императора продължава да е водещата фигура в Локомотив (Пд) и изпревари по голове почти всички големи голмайстори в историята на българския футбол. В момента той има 183 гола и е само на два от Христо Бонев. Камбуров открива головата си сметка преди повече от 17 години - на 6 март 1999-а, когато носи екипа на кръвния враг на Локо (Пд) - Ботев. Във въпросния мач "канарчетата" губят в Бургас от Нефтохимик с 1:3.

В този престижен списък попадат още един куп легенди, както на своите клубни отбори, така и на страните си. Сред тях са имена като Франческо Тоти, Златан Ибрахимович, Самуел Ето'о, Ариен Робен, Дирк Каут и Емре Бельозоглу.

От целия списък Принца на Рим е този, който открива най-отдавна головата си сметка - още на 4 септември 1994 година в мача Фоджа - Рома 1:1.

Капитанът на Черно море Георги Илиев също е в престижния списък. Той вкара първия си гол в елита на 22 октомври 2000 година в мача Черно море - Литекс 3:2. Интересно е, че Камбуров и Илиев бяха съотборници в шампионския състав на Локомотив (Пд) през 2004 година.

Благой Георгиев пък се разписа два пъти за своя Оренбург, след като в края на миналия век откри головата си сметка за Славия. В списъка със стрелците от двата века намират място и още двама нападатели, чиито кариери преминаха през "А" група.

Янис Зику започна да вкарва преди 16 години в Динамо Букурещ, сега го прави за Търгу Муреш, а през есента на 2011 беше водещ голмайстор на "А" група, бележейки 13 попадения с фланелката на ЦСКА.

Ищван Ференци също изкара много малко време в Левски -през пролетта на 2002 година. За 4 мача той вкара 3 гола, но това не бе оценено достатъчно високо от ръководството на "сините" и той скоропостижно бе натирен. Ференци все още продължава да бележи, макар откакто да започна да минаха вече 20 години - сега във Вашаш, а в средата на 90-те - за Гьор.

От големите първенства само в Испания няма застаряващ голмайстор. Водещите първенства в това отношение са Русия и Унгария, които имат по четирима представители.
Още по темата: общо новини по темата: 175
07.04.2017
07.04.2017
13.03.2017
10.03.2017
07.03.2017
20.02.2017
предишна страница [ 1/30 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на shamandurata
премахни филтъра

-1
 
 
Откога циганската 1-ва лига от Стюлипинуву е в Европа?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
От детската школа в първия отбор! Петима локомотивци дадоха пример на бъдещи таланти
Елитен пловдивски рефер свири на Ботев II, пратиха Карагарен на "Лаута"
Китайци луднаха по бивш ас на Локо, след като ги качи на върха
Дубълът на Локо приема днес Левски (Карлово) на "Лаута"
Томаш вариант за треньор на ЦСКА-София след смяната на властта
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: