ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (13) | Вчера (22)
Петров: Желая на Ботев да тръгне нагоре, а на Локо да се стабилизира
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:36 / 22.11.2015Коментари (1)3790
© Plovdiv24.bg
В интервю за "7 дни спорт" Ясен Петров сподели как изглежда българският футбол от далечен Китай. Джанини не спести нищо - от болезнената истина до похвалите, за тези, които ги заслужават. Той разкри, че някой ден ще се завърне у нас, за да започне от най-малките и да прeдаде част от опита си.

- Г-н Петров, обяснихте, че трудно бихте взели други българи в "Шъдзяджуан", в другите отбори обаче пак ли е трудно да попадне наш футболист?
- Нека бъда ясен, нивото на нашите играчи не е от най-висок ранг. Китайските клубове вече инвестират сериозни средства в скъпи трансфери, което само по себе си означава, че се търсят и добри футболисти. За съжаление една голяма част от българските футболисти не са на нивото, което се търси. Да, това не говори добре за нашия футбол, но е хубаво да сме честни и реалисти. Ето пак казвам, аз не виждам в нашия клуб освен Георги Илиев кой друг български играч би дошъл и вдигнал нивото на отбора.

- Прилагат ли се най-добрите практики в работата по школите?
- Да, наблягат и на работата с школите. Няма голям клуб от Първа и Втора лига, който да няма собствена школа и в нея да не работи добър европейски или южноамерикански треньор. В Китай се гледа футбол от цял свят и от гледна точка на информация за начин на работа там знаят всичко за работата и с децата. Всеки един клуб вече инвестира огромна част от бюджета си в селектирането и изграждането на деца в добри футболисти.

- С добрите си лични постижения като наставник успяхте ли да повдигнете интереса на китайците към българските треньори?
- Надявам се, ще се радвам да провокирам интерес към други колеги. Бих се радвал, ако това стане. Ето виждаме, че наши треньори в чужбина постигат успехи, като Мъри Стоилов например.

- А има ли интерес към други наши треньори?
- Честно казано, нямам идея, няма и как да го разбера. Към мен има такъв, и то още от миналата година. Аз обаче бях категоричен в решението си да продължа работата си в "Шъдзяджуан".

- По добра ли беше офертата за подновяването на контракта ви?
- Хората са изключително коректни, вече добре се познаваме, продължихме договора, доволен съм от абсолютно всички условия. Така че най-малкото още година ще съм в този отбор. Имаше предложения с по-добри параметри, но не съжалявам, че оставам тук. Положили сме някаква основа и искам да довърша започнатото. Хората ни дадоха възможност да започнем от нулата и моето решение се базира именно на тази взаимна коректност. Осъществих една мечта, изпитах и незабравими емоции.

- Като треньор с успешна визитка в Китай, ако ви потърсят за съвет и препоръка за други наши треньори, какво и кой бихте препоръчали?
- Вече имаше няколко такива случая, но няма да изпадам в подробности за кои наши специалисти са ме търсили. Но да, винаги, ако мога да помогна с препоръка за някой колега, бих го сторил. А и хората, за които са ме питали, знаят какво съм казал. Аз съм убеден, че има добри български треньори и е въпрос на време и на реклама да има повече наши специалисти в Китай, било то в Суперлигата или във Втора лига.

- Защо не искате да кажете за кой или кои наши треньори са искали мнение в Китай?
- Искам да ги запазя в тайна. Самите колеги знаят кои са, а и знаят какви са офертите към тях. Щом не е станало, значи има някаква причина.

- Следите ли българската действителност?
- Да, през Интернет следя всичко и няма нещо, което да не зная за нашия футбол. Интересувам се постоянно от "А" група и националния отбор.

- Какъв е погледът ви отвън за развитието на нашата "А" група?
- Знаеш ли, много ми е смешно, когато някой гледа отстрани и по някакъв начин се прибира в България и започва да анализира, съветва или критикува. Аз не искам да изпадам в тази позиция. Ще кажа само едно - у нас се работи много трудно. За това пожелавам на всички мои колеги успехи и да се справят със задачите си. Но да давам акъл, не е в моя стил. Наясно съм с всички трудности тук. Знам, че не е лесно.

- Как ви се струва нивото на футбола ни, обяснихте за играчите, а отборите ни как са?
- Бих казал две неща - първо форматът на първенството с 10 отбора е добър, жалко е, че два клуба със страхотна история като "Локомотив" (Сф) и ЦСКА ги няма в "А" група. Очевидно е, че и двата клуба трябва да извървят пътя на чистилището. Жалко е, че са докарани до това положение, защото аз съм убеден, че с тези два клуба "А" група щеше да е по-интересна. Другото, което ще кажа, е по-скоро пожелание: нека всички се ориентират към школите и да запалят повече дечица да им създадем условия да играят футбол. А един ден аз така или иначе ще се завърна в България и желанието ми е именно да работа с деца и да мога да им предам това, което съм научил и като играч, и като треньор.

- Родният ви "Ботев" и "Левски" са актуални в момента, но с различен знак. Защо?
- Аз първо искам да кажа, че отборът, в който съм изкарал най-голямата част от моята кариера, е столичният "Локомотив". Там мина голяма част и от футболната ми кариера, там стартирах кариерата си на треньор. Следя живо всичко в клуба, държа контакт с Тони Велков и искрено се надявам час по-скоро клубът да се изправи на крака. За "Ботев" мога да кажа, че не съм в час със случващото се в кухнята. Голям клуб, с голяма история и искрено желая на "Ботев" да тръгне нагоре в класирането. Но и на "Локомотив" (Пловдив), с който също съм свързан, желая да се стабилизира.

- Как си обяснявате възхода на "Левски?
- Аз мисля, че "Левски" върви по правилния път. Основата, върху която са стъпили, е добра, дано тази инерция се задържи по-дълго време. Виждат се доста положителни неща, няма никак да е лесен пътят. Но най-важното е, че "Левски" вече е стабилизиран. Първата позиция в класирането на "А" група за мен е много приятна изненада, познавам младите момчета, които са в отбора. Мисля, че това е посоката на развитие на клуба.

- Нормален ли е спадът в играта и резултатите на "Лудогорец"?
- Нямам идея какво се случва там, наистина не съм наясно. Явно има някакви сериозни проблеми, за мен те не са в треньорите. Видяхме, че се смениха няколко: първо Георги Дерменджиев, после чужденец, след това Ераносян и сега пак Дерменджиев. За мен този проект може да се развива единствено и само с български треньор начело. Вижда се, че у нас трудно виреят чужденците. Радостното е, че отново българин е викнат да го изправи на крака. Не знам какво се случи и при другия българин, за мен Ераносян е един от най-добрите български наставници. Но според мен в "Лудогорец" има съвсем различни от спортно-техническите проблеми.

- Нека затворим темата български футбол с националния отбор.
- Явно аз съм един от тези 7 милиона българи, които разбират от футбол. И сега ще кажа моето мнение, че трябва да се примирим и да свикнем с мисълта, че дълго време може би няма да участваме на големи форуми. Трябва да се примирим и с констатацията, че футболът ни е болен. Ние дори още не сме бременни в развитието на българския футбол, така че трябва търпение и да се вземат мерки, да се променят правилата и наредбите и много, ама много да се работи. И да сме наясно, че скоро няма да имаме нови чудеса тип САЩ `94. Пример в тази посока е Унгария.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+7
 
 
Един от най-интелигентните и грамотни футболни треньори у нас. Респект за Ясен и неговата работа извън граница! Дано някой ден се върне начело на един от двата пловдивски отбора.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
НА ЖИВО: Ботев 1:0 ЦСКА-София, изумителна атмосфера на "Колежа"
Разкриха голямата изненада за феновете на Ботев
Керкез и Белчев залагат на най-доброто, съставите на Ботев и ЦСКА-София
С мощна заря посрещнаха футболистите на Ботев, монтираха ново табло на една от трибуните
Атанас Чернев: Ботев е като семейство за мен! Нашите фенове са най-добрите в България
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: