Бонев: Камбуров, Котев и Тунчев са невинни

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (42)
16:22 / 25.12.2014
12157
Почетният президент на Локомотив (Пловдив) Христо Бонев-Зума не спира да се вълнува от проблемите и скандалите в българския футбол. Навръх имения си ден, легендарният бивш капитан и треньор на националния ни отбор, коментира трагичното финансово състояние на родните клубове, сензацията в Шампионската лига Лудогорец, назначаването на Ивайло Петев за национален селекционер и разследването на МВР за т.нар. "черно тото".

- Г-н Бонев, каква бе според вас футболната 2014 година?

- Това беше една наистина кошмарна година и аз лично се радвам, че тя най-накрая свършва. Може да е малко силна думата кошмарна, но това наистина е така. Нищо положително не мога да кажа за състоянието на клубния ни футбол. Думата е една - трагедия. Всичките ни водещи клубове са в тежка финансова криза. Виждате - и "Левски", и ЦСКА не са в добро състояние. Локомотив (Пловдив), "Ботев", също. Картинката хич не е розова. Не само във футбола, а и в спорта ни като цяло.

- Не е ли парадокс, че при цялата мрачна картинка Лудогорец влезе в групите на Шампионската лига и се представи изключително достойно в тях?

- Вижте, Лудогорец е от едно друго измерение. Повечето футболисти на този клуб са чужденци, а това не е маловажно. Други характери, друг манталитет. В Разград се работи изключително професионално и там е разковничето на успеха на този клуб. Кирил Домусчиев, който е един наистина стойностен бизнесмен и човек, създаде отлична организация, вложи много пари, хъс и желание и нещата се получиха. Направи модерен стадион, модерна база. Постепенно дойдоха и самочувствието, и успехите. Чудесно представяне в Шампионската лига. Затова твърдя, че Лудогорец вече е в едно друго измерение и трудно ще бъде стигнат в следващите години.

- Удачен избор ли е Ивайло Петев за селекционер на националния отбор?

- Според мен - да. Познавам Петев, той е много интелигентно и работливо момче. Направи Лудогорец шампион, в Кипър стигна почти до титлата. Това говори много. Първенството в Кипър е много силно и не знам защо го подценяваме в България. Петев води отбор като АЕЛ, който не е от т.нар. техни грандове, но направи много в Лимасол и за футбола там. Смятам, че Ивайло е много добър избор за национален селекционер.

- Вашият приятел Иван Вуцов е на мнение, че Петев е млад и неизвестен и не е подходящ?

- Това си е лично мнение на Вуцов. Ще дам един пример с Германия - страната, която е световен шампион в момента. Преди години Юрген Клоп не го познаваше никой, а той направи чудеса с Борусия (Дортмунт). Треньорът на Майнц 05 Томас Тухел никой не му беше чувал името дори. Взе ги от долните дивизии, вкара ги в Бундеслигата и направи един много силен отбор. Това е. Затова съм сигурен, че Петев е добър избор. Млад е, амбициозен е и може да свърши работа.

- Трябва ли БФС де се меси в работата на селекцинера на държавния ни тим?

- Това е един пълен абсурт. В БФС има хора, които са се самозабравили. Според мен Ивайло Петев моментално трабва да си тръгне, ако се опитат да му се месят. И т.нар "началници", а и разните му там мениджъри и какви ли не още. Удря по масата, става и си тръгва. Още при първия опит за странична намеса. Петев трябва да бъде оставен сам да си прави селекцията, да обикаля по стадионите и сам да следи футболистите в България и тези, които играят в чужбина. Имаме талнтливи млади играчи и това е факт. Оптимист съм за бъдещето на националния отбор, но пак ще кажа - само ако бъдат отстранени хората, които живуркат покрай футбола и само се бъркат където не им е работа.

- Как ще коментирате арестите Камбуров, Котев и Тунчев и обвиненията, че са участвали в т.нар "черно тото"?

- За мен Мартин Камбуров, Кирил Котев и Сашо Тунчев са невинни. Това са момчета, които са изключителни професионалисти. Несериозно е те да се обвиняват. Компетентните органи много добре знаят къде са корените на т.нар. "черно тото". Това, че са били капитани на Локомотив (Пловдив), е само един плюс и за тях и за този велик клуб. В МВР са професионалисти и трябва да посочат конкретно за какво става дума. Всички в България го знаем това, но никой не го посочва. Камбуров, Котев и Тунчев никога и по никакъв начин не могат да участват в някакви схеми или комбинации. Категоричен съм. Мартин е професионалист, честно момче. Същото важи и за Тунчев и Котев. Истината ще излезе наяве. Опитаха са да ги въведат в някакви схеми, но няма да се получи. Сигурен съм, че компетентните органи ще си свършат работата, а тримата водещи футболисти ще продължат да играят за отборите си.

- Днес е Рождество Христово, какво си пожелава Христо Бонев навръх именния си ден?

- Здраве. Известен съм с това, че винаги съм бил оптимист, човек със самочувствие. Очаквам по-добра година. Всеки да си върши работата. Националния отбор да върви, първенството ни да стане по-интересно, а клубовете ни, както и любимият ми Локомотив (Пд), да се стабилизират финансово. 


Източник: ПИК



Виж коментарите (42)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).