Неделев е третия български футболист тръгнал от Пловдив към Майнц 05

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (53)
13:49 / 03.01.2014
9975
Три дни след инвазията на Санта Клаус из комините в Германия за шефовете и феновете на Майнц 05 настана време да си разопаковат подаръка си. Първодивизионният клуб от областта Райнланд-Пфалц купи преди три месеца най-голямото бижу на футболна България в последните 5-6 години. Тодор Неделев, юноша на Ботев 2002 и звезда на Ботев (Пловдив), е вече официално играч на Майнц 05. Техничният халф с корен от Белозем днес трябва да направи първата си тренировка с "Карнавалния отбор" (прозвището на Майнц в Германия).

Мнозинството от феновете на жълто-черните може би не знаят, но Неделев е третият българин, свързан с Пловдив, който облича червено-белия екип на Майнц. Първият пловдивчанин в този отбор е Петър Курдов, който след успешни сезон и половина в Ботев Пловдив (33 мача със 17 гола) подписва с намиращия се тогава във Втора Бундеслига немски тим.

През сезона 1988/89 юношата на Марица изиграва 27 мача с 8 гола за Майнц. Точно кършиякалийският тим е забъркан с трансфера на втория българин на "Брухвегщадион" (старият стадион на Майнц). Точно десет години след Петър Курдов за Майнц тръгва и виновникът за Американското лято Емил Костадинов. Приключвайки контракта си с мексиканския Тигрес, като свободен агент той подписва договор с Марица (б.а. стопанисван тогава от Георги Георгиев), а само ден по-късно е продаден на Майнц 05. Там Коща има 11 мача и 3 гола в актива си.

Сега Тодор Неделев има шанса не само да играе с Майнц в Първа Бундеслига, но и да подобри постиженията на Курдов и Костадинов.
За това какво очаква най-голямата ни футболна надежда в Германия разговаряме с предшественика му Петър Курдов

"Честно казано, обстановката в Майнц не я познавам детайлно, все пак доста години са минали от моето пребиваване там. Въпреки това ясно е, че с труд всичко се постига. Виждаме, че Неделев игра добре напоследък, има натрупано самочувствие на играч. С оглед на нещата, които се случват в момента в германския футбол, мисля, че има още доста неща, които да подобри, за да е конкурентоспособен.

Наскоро четох някъде, че треньорите в клуба са обявили намеренията да го развият като играч. Още повече че има многогодишен договор (б.а. за 4.5 години). Не мога да пророкувам какво ще стане с него оттук нататък, но се надявам тай да поеме нагоре и да е сред най-добрите играчи там", заяви Петър Курдов пред "Марица".

Легендата на Левски смята, че Неделев има шансове за реализация в Майнц, само ако е добросъвестен в тренировките.

"Шефовете на Майнц са много точни във всяко едно отношение. Там никой не те пита дали имаш някакви проблеми, а гледат какво се случва в тренировъчния процес. След това, ако си заслужил, ти гласуват доверие на терена. При положение, че Тодор е съзнателен в тренировките, няма да има проблеми да играе. Не смея да давам прогнози обаче.Той все пак е млад човек, сменя обстановката и не е ясно как ще продължи напред.

Все пак обстановката и организацията в Майнц няма нищо общо с тази в Ботев, където той бе звезда. Там не мисля, че ще гледат със същото око на него. Той ще е един от многото, които получават шанс за изява. За него се плащат много пари и ако не оправдае доверието, нищо добро не го очаква. Имаме доста примери на перспективни играчи, които се провалят в началото, и треньорите престават да се занимават с тях в тренировъчния процес", казва още Петър Курдов.

Източник: Топспорт



Виж коментарите (53)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).