ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (20)
Марин Димитров: Само със "Странджа" боксът умира
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:34 / 05.02.2008Коментари (0)818
© Plovdiv24.com
Открихме президента на федерацията по бокс Марин Димитров в Пловдив минути след като бе изпратил последните гости на турнира "Странджа". Той коментира представянето на българските боксьори, безпаричието във федерацията и причините за изгонването на рефера Владимир Чернев.


- Господин Димитров, каква е оценката ви за тазгодишното издание на "Странджа"?
- Признавам, че надмина очакванията ми. Организаторите се бяха справили добре, а българските боксьори спечелиха два пъти повече титли, отколкото очаквахме. Освен шампионите приятно ни изненадаха млади момчета като Младен Манев и Никола Николов, за когото това бе първи международен турнир. Чуждестранното участие беше много силно, което прави още по-ценни успехите.

- Добрите резултати увеличиха ли амбициите ви за повече квоти за игрите в Пекин?
- От световното в Чикаго само Борис Георгиев взе квота, но искам да подчертая, че в България това неправилно бе прието като провал. Останалите европейски отбори също са само с едно-две сигурни места за олимпиадата. Най-много има Русия - три. Раздаването на квотите тепърва предстои. Пожелавам си ние да вземем още четири, но битката ще е жестока. Ако някой от младите пробие, още по-добре.

- Държавата осигури ли финансирането на подготовката за Пекин?
- ДАМС ни даде пари, но сумите са смешни. Нашият бюджет е $ 300 000, или 200 000 евро. За сравнение федерацията на Турция, която е далеч от нашите успехи, разполага с $ 4 млн., а Италия с нейните скромни амбиции в аматьорския бокс получава 4,5 млн. евро. Не мога да виня Весела Лечева, защото тя ни дава толкова пари, колкото й отпусне държавата. С две думи - управлявщите тотално са обърнали гръб на бокса и на спорта изобщо. Така стана и с европейското първенство в Пловдив през 2006 г. За организацията ни дадоха смешните 80 000 лв., и то броени дни преди началото на турнира.

- И все пак през декември федерацията по мотоциклетизъм получи около 4 млн. лв от бюджетния излишък. Това не е ли прекалено много в сравнение с нуждите на бокса и останалите спортове?
- Не искам да коментирам защо се получава така. Дай Боже всяка федерация да получи подобна помощ. В бокса имаме спешна нужда, защото спортът умира. В страната има 58 клуба, но няма пари за нито един треньор. Откъде после да очакваме появата на млади състезатели? Едно време в България имаше около 30 международни турнира. Сега за цяла година момчетата играят само на "Странджа". Който не е национал, няма как да натрупа международен опит.
Още по-голям проблем е, че няма и закон за спорта. Държавата, като няма пари, да позволи на спонсорите да помагат. Има фирми, които са готови да дават пари, но се страхуват да ни отпуснат 200-300 хиляди лева за година напред, защото хазната веднага ще ги погне за данъци. Спонсори се намират, но помощта е повече в натура. Дават ни например минерална вода без пари срещу реклама по време на турнира.

- Ще разкриете ли повече подробности около изгонения съдия Владимир Чернев? Стана ясно, че причината за отстраняването му са финансови злоупотреби.
- Това не е точно така, защото той не е имал достъп до пари на федерацията. Чернев е използвал имената на няколко клуба и техните шефове, за да търси средства от спонсори, но е прибирал парите за себе си. Историята е неприятна, във федерацията трябва да решим какво да правим с него оттук нататък.

Източник: в. "7 дни спорт"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
ПФК Локомотив поздрави съгражданите си от Марица и всички с "жълто-сини" сърца
Спартак зове за подкрепа в първия домакински мач на новия треньор
Необичаен участник в тренировката на Ботев
Ботев с 56-минутен филм за Купата! Прожектира го в пловдивско кино
Пловдивчанинът Димитър Папазов игра цял мач за Болоня при загуба от Шахтьор
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: