Пловдив се подготвя за Световното по гребане

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:11 / 07.05.2012
2474
В събота, пети май, се проведе среща на ОК по гребане за световното първенство, което ще се проведе в Пловдив от 15- ти до 19- ти август.

След като споровете около българското гребане започват да затихват - най-после усилията на организаторите могат да се
насочат към същинската организация на предстоящото първенство. На срещата бяха отчетени вече изпълнените задачи и бяха маркирани новите приоритети в работата на комитета.

Вече е завършен новият модулен понтон, който предстои да бъде монтиран на канала през идните дни и ще обезпечи както самото състезание, така и неговата безопасност и работата на медицинските екипи при евентуален инцидент с някой от атлетите. На големи състезания от такъв ранг е обичайно явление някой състезател да изчерпи всичките си сили и да загуби съзнание в последните метри до финала. Част от новия модулен понтон, монтирана само няколко метра след финалната линия - цели именно избягването на по тежки инциденти, като скъсява максимално времето нужно на спасителите да достигнат до пострадали състезатели и да ги транспортират до една от линейките с медицински екип, които ще бъдат разположени около канала по време на първенството и предшестващите го усилени тренировки.

Най-накрая вече е пред финал и обществена поръчка, планирана още по време на провелото се миналата година европейско първенство по гребане, която ще се изпълнят и последната от процедурите по обновяването и модернизирането на спортно-техническата база на гребния канал в Пловдив и затвърждавайки позицията на канала като един от най-добрите обекти за подобен род състезания не само в Европа, но и в световен мащаб.

Единственото което все още предстои е строежът на помощния втори канал, чието начало вече с почти пълна сигурност можем да твърдим, че ще бъда дадено скоро след края на първенството и чието изграждане не само ще изпълни дори и
най-капризните изисквания за провеждане на първенства от световен ранг и ще облекчи неимоверно усилия полагани от съдии и състезатели за контрол на трафика, но и ще разкрие огромен потенциал за водни спортове, атракции и забавления за жителите и гостите на Пловдив.

На срещата на ОК в събота бяха коментирани и последните аспекти по подготвяната за първенството модерна компютърна система за акредитация и контрол на достъпа, която предстои да бъде тествана в реални условия след около месец по време на състезанието по художествена гимнастика.

Други важни въпроси, които бяха предмет на проведената среща са маркирането и изграждането на паркоместа и зони за по лесен достъп до трибуните на хора с инвалидни колички, извършваната в момента профилактика на стартовото устройство и овеховане на канала, както и възможностите за сътрудничество между спортовете гребане и кану-каяк, което да затвърди Пловдив като световен център на тези два водни
спорта.



 



Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 21
Днес: 15


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).