Билбордове в чест на 100-годишнината на Ботев в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (44)
09:23 / 05.03.2012
7323
В неделя сутринта Пловдив се събуди с поздрав до всички пловдивчани, обичащи най-стария клуб в страната, пише bultras.com. В продължение на 3 месеца ще може да се радвате на първия отбор на Ботев Пловдив, донесъл шампионската купа на страната по различни краища на нашия град. Снимката е от първата златна година в нашата история.

На 3 октомври 1929 година Ботев Пловдив изписва със златни букви името си като държавен първенец на България. Съперник във финалния двубой е отборът на Левски София в чийто редици играят изявени имена като вратаря Мазников, Никола Димитров-Фъц, Асен Пешев-Капуй, Симеон Янков и Александър Христов. На мача присъстват министър-председателят Андрей Ляпчев, г-н Александър Михов, като представител на цар Борис ІІІ, министърът на благоустройството Славейко Василев, директорът на полицията г-н Преславски, главният инспектор по физическо възпитание г-н Траянов.

Отборът на Ботев Пловдив е подкрепян от 300 свои привърженици и успява да отрази първоначалния натиск на левскарите. След 15-та минута играта е изравнена и полувремето завършва при нулево равенство. Втората част е изпълнена с редица голови положения и пред двете врати. Оспорваността в играта води и до груба игра от страна и на двата отбора, но страстите са стриктно парирани от отличния в този мач рефер Никола Досев. В 36-та минута на второто полувреме пловдивчани изпълняват корнер пред вратата на Мазников и след отлична игра с глава на Никола Щерев-Старика резултатът е открит. В оставащите девет минути до края на мача жълточерните не дават шанс на съперниците си да атакуват и ликуват с титлата.

Трофеят е връчен от г-н Михов, а привържениците понасят отбора на ръце по софийските улици. Празненствата се пренасят с пълна сила в Пловдив.

Шампионите са посрещнати тържествено с военен оркестър и много почести от своите съграждани и симпатизанти сред които е и кмета на града Божидар Здравков и областният ръководител Щиплиев.



Ето и кои са първите златни момчета на Пловдив:
Емин Мехмедов - тютюнев работник. Роден за вратар, висок и изцяло изпълващ рамката на вратата, вещо ръководи защитата.

Михаил Костов - безупречен десен халфбек.


Андон Стоянов - един от най-добрите защитници в цялата тракийска футболна област по това време. По професия бил сладкар.


Георги Бичиров - тютюнев работник. Строен, стабилен ляв бек, играе добре с глава. Славел се като голям джентълмен на игрището.

Найден Радомиров - твърд и солиден в играта. Притежател на работилница и магазини за облекло и обувки в София и Пловдив.


Александър Касъров - левият халф е рожба на школата на Ботев. Един от най-силните на своя пост в Царство България. Нисък на ръст, но с отличен отскок и себераздаващ се докрай.


Янко Самоковлиев - любимец на публиката. Спринтьор, отличавал се с точното си подаване към съотборниците си и силен удар с доста свежест в играта. Също тютюнев работник.


Димитър Лафчиев - елегантен и коректен, истински спортсмен. Славел се със бързината на спринта си. 
Никола Щерев - сърцето на отбора. Капитан и лидер, биткаджия и стратег. Играещ треньор на тима, умеещ добре да обяснява замисъла в играта. Една от най-авторитетните личности в Пловдив.


Станчо Проданов - бърз и съобразителен, с отличен удар и нестихваща стръв за борба, страшилище за всички вратари. Няма пропусната дузпа в кариерата си.
Вангел Каунджиев - ляво крило, изпъква с бързина и дрибъл.



Останалите играчи през "златната 1929" са:
Кирил Радомиров (брат на Найден Радомиров), Михаил Дичев, братя Георги и Драгомир Бояджиев, Ангел Иванов, Никола Тодоров и Иван Петров.

Отличителното за този шампионски отбор е, че в редиците му има седем юноши от "Черния", формация от школата на клуба.



Виж коментарите (44)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).