Бонев: Комуникацията на Лотар с играчите беше безобразна

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (29)
10:26 / 21.09.2011
6275
Последният треньор, класирал националния отбор на световно първенство - Христо Бонев, коментира сегашното състояние на тима и освобождаването на Лотар Матеус.

- Г-н Бонев, какво мислите за решението на БфС да смени Матеус?
- Решението на БФС е съвсем логично. За един треньор оценката идва на база на резултатите.

- Как ви изглеждат отстрани тристранните отношения футболен съюз, треньор, футболисти и къде в тях нещата се пропукаха?
- За отношенията футболен съюз - треньор не мога да коментирам. Все пак, за да кажа нещо, трябва да съм в кухнята, да знам какво е ставало, какви разговори са се водили, а нямам тази информация. По оста треньор - футболисти обаче отношенията са абсолютно безобразни. Не може треньорът да не погледне играчите си и да не им каже това, което иска. А след това в серия интервюта пред чуждата преса да коментира изявите и на самите футболисти, и на отбора като цяло. И то все в негативен аспект. Това е недопустима форма на комуникация. Не е нормално един треньор да се изразява по този начин за играчите си и то пред медиите.

- Според вас сегашните футболисти готови ли са за голям футбол и от игрова, и от психологическа гледна точка и какво им липсва?
- Ако имаме предвид нивото на българския футбол по клубовете, ако говорим за някакво сериозно ниво, то идва от футболистите, и то от добрите футболисти, които внасяме от чужбина. Лошото е, че в повечето отбори пристигат Футболисти, които са безработни в собствената си страна. И те пристигат в България само за да каже някой, че е привлякъл чужденци. А това е трагично за футбола. Това положение в Българския шампионат за съжаление дава резултат и върху националния отбор.

- Ясно е, че отношенията между играчите и Лотар Матеус бяха доста сложни. Според вас обаче те слушаха ли това, което той им говореше, и изпълняваха ли го на терена и извън него?
- Първо, аз така и не разбрах какво им е
казвал Лотар Матеус. Гледах всички мачове на националния отбор под ръководството на Матеус и съдейки по начина, по който играхме на терена, съм склонен да мисля, че абсолютно нищо не им е казвал.

- Допускате ли вариант, че е имало намеса от страна на БФС при определянето на състава на Лотар Матеус? Все пак много се говореше, че при него има мениджърски и клубни интереси...
- Това са неща, които не искам да говоря. Трябва да попитате хората, които ръководят БФС. Най-лесно е да започнеш да хулиш човек, когато е паднал, а аз не искам да правя това. Имам собствено мнение по този въпрос, но не желая да го обявявам публично, тъй като това ще утежни още повече състоянието на българския футбол.

- Може ли да направите един паралел между резултатите, които вие постигнахте като национален селекционер, и тези сега. И пропадането на националния ни отбор само на смяната на поколенията и разликите в класите между старите и сегашните футболисти ли се дължи?
- Аз не мога да направя такава аналогия. На края на квалификационния период се вижда дали си успял или не. Аз и футболистите се класирахме за световното първенство. Това беше успех. Лотар Матеус говори, че имаме теоретичен шанс, но ние нямахме такъв още от идването му.

- От тази гледна точка не трябваше ли да обявим нулева година, в която да не се интересуваме от резултатите и треньорът да има свобода да работи...
- Боби Михайлов сгреши, че се поддаде на натиска на общественото мнение, когато всички искаха чужденец. Така той взе Матеус, който като футболист имаше успехи, но като треньор - никакви. Но Михайлов го назначи, за да каже: "искахте чужденец, ето ви го".

- Но от чужденец до чужденец има голяма разлика...
- Ако в момента вземем чужденец, това е все едно да се правим на Италия, Англия и Холандия. Моето мнение е, че сега в младежкия национален отбор има много силни футболисти. Затова трябва да се обяви нулева година, или нулеви години, и да се даде картбланш за работа на треньора, без да се гонят резултати, но да се вкарат тези момчета в състава.

- Михаил Мадански ли е правилният човек, все пак той сега е треньор на младежите...
- Обадих му се по телефона да му пожелая успех. Сега той има два мача, в които да покаже какво може и да покаже дали може да ръководи национален отбор. А след това ръководителите ще мислят за нов треньор.

- Вие кой смятате, че трябва да е национален селекционер?
- Не искам да отговоря на този въпрос. Аз ще назначавам селекционери, когато стана ръководител на БФС.

Източник: в. "7 дни спорт"


Виж коментарите (29)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).