ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (6)
Най-накрая един добър сезон за пловдивския футбол
Автор: Екип Plovdiv24.bg 01:00 / 01.06.2007Коментари (0)2626
©
За пръв път в последните 10 години всички фенове на футбола в Пловдив могат да се чувстват сравнително доволни. Локомотив завършиха сезона на седмо място, а Ботев на десето. "Жълто-черните" са и на пето място в класацията по домакински срещи, с две равенства(Славия 1:1 и Левски 2:2) и три загуби(Литекс, Локо София и Вихрен, всичките с по 1:2). За разлика от предишни сезони, когато феновете на Локо са били щастливи, а тези на Ботев - тъжни(или обратното), тази година страстите и в двата лагера са умерено положителни.

И все пак кога за последно Пловдив наистина можеше да се гордее с добри отбори в елита? Всъщност не много отдавна, въпреки че доста от по-младите не си го спомнят - сезон 1994/95. Тогава Локомотив отново завършиха на седмо място, но за разлика от тази година пред тях бяха Спартак Пловдив на шеста позиция и Ботев с бронзовите медали. Отново Левски станаха шампион, но от общо трите допуснати загуби две бяха в Пловдив - една от Ботев с 0:1 и една от Спартак с 1:2. Другия софийски "гранд" ЦСКА пък беше направо унижен, губейки с 2:1 от Локомотив, 4:3 от Ботев и безответна четворка от Спартак 4:0.

Още следващия сезон обаче Спартак отпадна, завършвайки на последно място(въпреки, че отново победи ЦСКА, този път само с 2:0), а Ботев и Локомотив завършиха един след друг 10-ти и 11-ти. Все пак в Б група на първо място завърши Марица, които запазиха бройката от 3 пловдивски отбора в елита. За съжаление сезон 1996/97 е последния с повече от 2 отбора от Пловдив в А група до сега, тъй като Марица отпадна веднага след влизането си в елита.

Следващите сезони всичко в Пловдив се развиваше от зле по-зле - 1998/99 Локомотив отпадна и не успяваха два сезона да се върнат в елита, а сезон 2000/01 Ботев също отпада, оставяйки Пловдив под опасност да остане без отбор в елита. За щастие на черно-бялата част на града обаче, Георги Илиев сля неговия Велбъжд с Локомотив, като така смърфовете продължиха участието си в А група. Така Локомотив постигнаха едно от най-добрите си класирания през историята, завършвайки на 4-то място през 2001/02, докато Ботев се бореха за влизане в А група и успяха.

Така, след три години почивка, през 2002/03 България отново видя дербито Ботев - Локо на ниво А група. Следващата година обаче беше най-контрастната за пловдивския футбол, тъй като Локомотив успяха да станат шампиони за пръв път в историята си, а Ботев изпаднаха в Б група, за втори път в историята си.

"Канарчетата" веднага се върнаха в елита и така до днес, когато направиха един незабравим есенен полусезон и доста добър пролетен. Локомотив пък започнаха зле през есента, но пролетта направиха силна серия и за пореден(6-ти) път завършиха пред Ботев в класирането.

Въпреки това класиране, обаче, сезонът може би ще се запомни повече с добро от феновете край бирената фабрика, от колкото от тези на Лаута. Изживявйки доста тежки години под ръководството на Димитър Христолов, "канарчетата" бяха записали някой доста черни серии, които най-накрая прекъснаха. Още в началото на сезона, Ботев победиха Локомотив в Битката за Пловдив и прекъснаха серията от 10 години без победа(4 от които двата отбора се разминаваха в А и Б групите). Преди по-малко от месец, момчетата на Светослав Гърков направиха 2:2 с Левски и прекъснаха друга черна серия - 15 поредни загуби от сините. Освен това "канарчетата" бяха и един от малкото отбори, вкарали повече от 1 гол на Левски - този сезон това направиха само Рилски спортист, Локо София и Литекс за шампионата, Нафтекс за купата и, разбира се, Киево, Вердер, Барселона и Челси(които вкараха по доста повече от 1 гол всъщност).

Освен победата над Локомотив и равния с Левски, Ботев биха и ЦСКА, но това вече се случва толкова редовно, че няма нужда да му се отделя специално внимание. Другите победи, които трябва да се споменат са тази над старозагорския Берое с 1:0, които се изживяват като някакъв дразнител за пловдивския футбол, както и рекордните за новия век победи над Спартак Варна и

©
Черноморец Бургас София с по 5:1.

Обратната страна на медала този сезон за канарчетата са гостуванията, в които Ботев взеха само две точки в първия и последния мач от сезона. Все пак нужно е да се спомене, че жълто-черните играха добре срещу Локомотив София, донякъде Рилски спортист, Вихрен и Беласица, но генерално погледнато всичко свърши до изказванията на треньори и играчи, които нямаше нужда да слушаме дори - те си повтаряха "не знаем какво става, показваме различни лица у дома и навън", понякога някой от думите бяха разместени в зависимост от езиковата култура на даващият интервюто.

Малко по-черно изглежда положението в Локомотив. Освен редовните вече срутвания на част от стадиона им, смърфовете загубиха още един финансов благодетел - Александър Тасев. В това отношение черно-белите имат значително по-малко късмет от вечния враг - съвсем наскоро Пловдивския съд осъди тримата, опитали неуспешно се да взривят шефа на Ботев Димитър Христолов.

Отбора е много далече от разпадане, като най-страшното, което може да се случи е най-важните играчи да бъдат разпродадени и отбора да заиграе с юноши и нископлатени момчета и Локомотив няколко сезона да се бори за оставане, докато не дойде някой друг мастит бос, който да започне да налива пари на "Лаута". Все пак не говорим за Беласица Петрич или Вихрен Сандански, със сигурност има доста желаещи да поемат Локо, така че феновете - бъдете спокойни за бъдещето.

Колкото до сезона откъм футболен аспект, едва ли ще се запомни с нещо кой-знае какво - победа над Ботев с 2:0, загуби от водещите отбори и достигане до исторически полуфинал за Купата, загубен от Левски. Друго, за което може би ще се говори след години е разгромната победа над Берое с 0:5 в Стара Загора, която щеше да бъде приета като нещо съвсем обикновено, ако на поста треньор на старозагорци не беше шампионския треньор и легенда на смърфовете - Еду Ераносян.

Накрая да споменем и че пловдивския футбол не се изчерпва с Локомотив и Ботев. Марица, които миналата година бяха на 30-тина минути от "А" група, тази година се представиха доста по-зле, а перспективите пред тях, да бъдем реалисти, не са много розови. Отбора завърши в долната половина на Б група, а през лятото се очаква най-добрите играчи да бъдат разпродадени - угрозата В група наистина е реална.

Спартак от своя страна завършват сезона посредата, но с ясно заявени амбиции за догодина - промоция в А група. Все пак тази година гладиаторите завършиха само на 3 точки от реалното второ място, тъй като Нафтекс и Черноморец, както вече всички разбраха са един и същ отбор и е глупаво да заемат две места в една и съща група. Разбира се на друго мнение са шефовете във футболната ни централа, но това няма значение. Нищо, че е доказано, че Нафтекс и Черноморец имат един и същ собственик(Митко Събев), стига да гледате правилния Черноморец, де(освен този в Б група, който се познава по кодовото 919, и Онзи в А група, който пък е уникален и няма как да го сбъркате, в аматьорския футбол - В групите - има още ни повече, ни по-малко от 3 други "Черноморец"-а).

Събрано накратко, догодина Ботев и Локомотив(с малко късмет откъм финансовата страна) ще са добре стабилизирани в А група с възможности за градене на боеспособен състав и борба за Европа(разбирай Интертото или евентуално лесен поток за Купата, а специално за Ботев - само домакинства), а Спартак ще се борят за класиране в елита. А и нищо чудно да започне изграждането на модерен спортен комплекс на мястото на сегашния ст. Тодор Диев, тъй като от щаба на гладиаторите заявиха желание за строеж на хубав стадион. Нищо чудно това да се окажат и празни приказки, тъй като желанието за строеж на хубав стадион Спартак вече го заявяват за n-ta поредна година. Но проблема с базите е много по-дълга тема, за която имаме цяло лято. За сега нека си се радваме на два отбора в А група и два в Б.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Шапки долу пред Григор Димитров! Направи го!
Григор Димитров пред "Фокус": Можеха по-рано да ни преместят, само нашите два мача не бяха изиграни
Оределите редици на хандбалистите от Тракия (Пловдив) отелязаха 50 години от спортен връх
Виктория Радева зарадва множество деца с два шахматни сеанса и подаръци
Фенове на Спартак: Заставаме твърдо зад Денис! Всичко друго отдавна трябваше да е вън!
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: