Девета Европейска титла за Валери Димитров в карате Шинкиокушинкай

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
11:26 / 18.04.2011
821
След изпълнения с емоции първи ден на Европейския шампионат по карате Шинкиокушинкай в литовската столица Вилнюс, във втория ден се състезаваха мъже и жени в Кумите, а очакванията и мечтите на всички българи станаха реалност: Най-добрият български каратека за всички времена, Сенсей Валери Димитров за пореден път доказа свойта класа и за 9-ти път е европейски шампион, той е и единствения български спортист с този брой европейски титли.

До полуфинала всичките си срещи Сенсей Валери печели безапелационно и с ипон, а на полуфинала представителя на домакините - Павилионис, на който бе връчена купата за най-техничен, и който за преден път се изправя срещу Сенсей Валери, беше прегазен. Във финалната среща Зoлт Балог (Унгария) се опита да надделее, но не му достигнаха сили и само гонга го спаси от нокаут. Съдиите единодушно вдигнаха флаг и така 9-та Европейска титла е факт. Сенсей Валери за сетен път показа какво е Шинкиокушин дух, класа и сила, и че не е случаен факта, че японците са нарекли ритник с неговото име.

"Валери е един от най-големите мистерии в карате. Той е много спокоен, никой не може да разбере физически му способности, той е хитър, прецизен и с бързи удари. Той не се опитва да атакува широко, но пък е много точен и удря силно. Това е неговото превъзходство " - това са думи на Гудаускас, който общо три пъти е губил срещи с Валери. Този път Гудаускас нямаше "щастието" за реванш. Общото мнение и желание на тримата литовци е в категорията на Сенсей Валери, е че вече е време той да загуби и са били много амбицирани и подготвени за това състезание. "У дома и стените помагат", но в този случай нищо не е могло да спре Сенсей Валери към 9-тата европейска титла.

Следващото предизвикателство пред него предстои през октомври в Япония. Отговорността и очакванията са големи. Както самия Шихан Георги Попов неведнъж е ни е казвал: "Шампион си докато си на стълбичката за няколко минути, слезеш ли, започва подготовката за следващото състезание".

В най-многобройната категория до 80 кг. имаше 38 бойци. Там впечатление на всички направи Васил Вангелов, който премаза противниците си в първите срещи, но беше спрян от вице-шампиона в категорията Анджей Милевски. Останалите български състезатели отпаднаха. В крайното класиране като цяло изненади нямаше, но личеше мотивацията и силното желание за победа на много каратеки, а самото състезание беше на високо ниво, организацията - железна, с което домакините от Литва затвърдиха позицията си в класацията ни за най-добри домакинства. В този втори ден 150 мъже и жени от цяла Европа премериха сили и висок боен дух в 10 000 зала "Арена Сименс" като поднесоха на зрители и състезатели емоции, които се изпитват само на такова голямо състезание като това.



Виж коментарите (2)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 8
Днес: 23


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).