Гонзо настоява за революционно нововъведение в българския футбол

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
10:19 / 02.04.2024
6578
Президентът на БФС Георги Иванов настоява за революционно нововъведение в българския футбол. Изпълкомът на централата, който ще проведе първото си заседание след конгреса утре, ще разгледа предложение за нов договор за ВАР, в който да бъде въведено и т.нар. Hawk Eye.

Това е добре познатото от тениса "ястребово око" - система за автоматично определяне дали топката е преминала изцяло зад линията. Във футбола тя се използва при спорове дали кълбото е преминало зад голлинията. За българския футбол това би било революционно нововъведение, което засега ще бъде използвано в efbet Лига. Както е известно, във Втора лига и надолу по веригата ВАР не се прилага.

"Ястребовото око" бе въведено в световния футбол преди 12 години след дълги спорове, дебати и опити на ФИФА и УЕФА да спрат неговото разпространение. Конкретният повод за прилагането бе скандалната реферска грешка от световното първенство в ЮАР през 2010 година. Тогава на мача Англия - Германия Франк Лампард отбеляза кристално чист гол, но реферите го отмениха, защото прецениха, че топката не е минала линията на вратата. Записите по-късно показаха, че те са сбъркали, а Англия загуби двубоя.

Две години по-късно на мача Англия - Украйна от финалите на Евро 2012 съдиите допуснаха същата грешка, този път в ущърб на украинците. След този мач ФИФА и УЕФА се принудиха да въведат новата технология и впоследствие грешките намаляха драстично.

Новият Изпълком ще разгледа на първото си заседание и други точки - организационното структуриране на Изпълнителния комитет, проект на правилник за организацията и работата на ръководния орган и промени в състава на Дисциплинарната комисия.

Очаква се днес да бъдат внесени документите за вписване в Търговския регистър на Георги Иванов като президент на БФС, пише "Мач Телеграф". Утре пък ще бъдат избрани и вицепрезидентите на съюза. Единият от тях със сигурност ще бъде Атанас Фурнаджиев.


Виж коментарите (1)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 27
Днес: 19


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).