За втори път в историята: Докато Левски и ЦСКА играят, пловдивчани влизат в битка за върха

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:05 / 06.10.2023
1962
През този сезон ставаме свидетели на нещо изключително рядко виждано. Предстоящият кръг предлага дерби между първия и втория кръг в първенството, като на нито една от тези две позиции не се намира нито Левски, нито ЦСКА, а даже и Лудогорец. А в същия този 13-и кръг има дерби между "сини“ и "червени“.

Битката за първото място обаче не е между тях, а между Черно море и Локомотив Пд. Ако някой беше се осмелил преди началото на сезона, че в 13-ия кръг тези два отбора ще са на първите две места, вероятно щеше да бъде сметнат за луд. Реалностите обаче са точно такива.

Историята досега помни само един случай, в който има уикенд с вечно дерби, а други два клуба са се вкопчили в битката за титлата и в същия уикенд се срещат помежду си. А изминалите кръгове от първенството да са повече от 10.

Става дума за сезон 1985/86. Тогава ЦСКА и Левски са в криза и с много наказани играчи след скандалния финал за Купата на България в предходния сезон. Битката за титлата се води между Ботев Пд и Берое.

От двете големи дербита в 18-я кръг първо се провежда Битката за Тракия – на 21 декември 1985. "Канарчетата“ разгромяват своя съперник с 8:1, припомня в днешното си издание "Мач Телеграф". Въпреки това обаче в края на сезона първата си и единствена досега титла печелят "зелените“ от Стара Загора. И до днес те са единственият шампион, загубил толкова тежко от подгласника си.


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 25
Днес: 13


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).