Младежи и възрастни се обединиха в защита на реконструкцията на спортна площадка

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (13)
12:05 / 29.07.2010
4848
В последните няколко седмици се разрази истинска драма с една от отдадените за реконструкция и модернизация спортни площадки в града ни.

Група, предимно възрастни пловдивчани, живущи в района, събраха подписка рещу модернизацята на съоръжението.

Спечелелият конкурса за реконструкция Цветан Кацаров се свърза с редакцията на Plovdiv24.bg, за да изкаже своята теза по въпроса и да запознае обществеността ссъс стартиралата подписка в защита на реконструкцията на площадката. Публикуваме писмото му без редакторска намеса:

Във връзка с нашумелия последно време спор около изграждането и съществуването на спортна площадка в район Южен, улица Трети март смятам, че следва обществеността да бъде по-добре запозната, понеже пред медиите се демонстрира само едната позиция - тази на група възрастни наши съграждани и лица имащи интереси в района на обекта - като например такива с незаконни гаражни клетки. Нашумялата позиция против изграждането на спортната площадка на ул. Трети март видно и от лицата по време на демонстрациите намира подкрепа само у група пенсионери, дори не всички в района, които не оценяват нуждата от един такъв обект, от това край тях да е чисто, подредено и красиво. В действителност на същото място има спортна площадка от десетилетия, строена по социалистическо време, която заварих в окаяно състояние, негодна за ползване, в състояние типично за годините на прехода.

Сега група от 20 човека се борят активно да няма площадка, но такава е имало, има и ще има без значение чия е и там ще има винаги деца които ще играят и ще вдигат глъчка, ще изразяват радостта си. Това е проблема за тях - чисто битов, не искат да се шуми. Такива проблеми всеки от нас е срещал когато като дете е играл, винаги е имало някой по-възрастен на който му е пречело, било шума, било радостта и удовлетворението у другите.

На фона на тази негативна позиция придобила широка изява, налице е една друга - тази на група събрала в последните 2 дни повече от 200 подписа в защита на площадката, в която участват не само млади хора, а и възрасни - пенсионери, което доказва различните гледни точки, различните интереси. 

Ето защо един битов проблем му бе дадена гласност и в момента е използван с политически цели от едни или други.

Нуждата от промяна и обновяване на общинската инфраструктура в такива икономически рискови звена като спортните площадки в днешно време може да се извърши само с частен капитал, понеже кризата и затрудненията в публичния сектор са явни. Общината и да иска сама да обнови и изгради нова инфраструктура за децата тя не може да си го позволи, има по-големи планове - санира улици и булеварди. Ето защо се освобождава от това свое задължение да се грижи за площадките и ги предоставя в частни ръце.

На този фон се спекулира, че има далавера, но това ни най-малко е така, понеже тези които го твърдят също можеха да се явят на търга за площадките, да изготвят проект, да вземат банков заем при високите лихви, които са в момента както мен и същевременно да носят всички следващи се рискове. Да, но тези 20 души не могат да носят отговорност и единствено говорят - клеветят. Тяхната липса на инициатива, техните вечни подозрения за далавера не създават спортни площадки, не създават работни места, не плащат на Общината наем, нито данъци на Държавата.

Днес смятам, че е редно Пловдивската общественост да реши дали иска всичко онова, което бе занeмарено в последните 20 години да се обнови с частен капитал, понеже Общината отдавна е абдикирала от своите задължения и няма възможност да поддържа тази нискодоходна за нея инфраструктура. В противен случай, ако беше толкова високодоходна дейност, защо Общината не отремонтира площадките и не ги отдаваше под наем?

Всичко за спортните площадки можете да прочетете в новините по темата под статията.



Виж коментарите (13)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 21
Днес: 7


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).