Пловдивчанин с два мача срещу Марадона: Не можех да спя от радост преди дебюта ми в Локо! Бонев и Стоичков са най-добрите за всички времена!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
12:17 / 21.11.2022
4546
Веселин Балевски е над 25 години член на футболния изпълком. Започва кариерата си в Локомотив Пловдив при Христо Бонев, а след това преминава в Левски и става част от знаменитите победи над германския колос Щутгарт. Играе и в националния отбор, където записва два мача като персонален пазач на великия Марадона.

Новият подкаст Блиц Live потърси мнението на г-н Балевски за незабравимите му футболни спомени, приятелството му с Христо Стоичков, мнението му за бурните събития в Левски и атаката на Димитър Бербатов срещу БФС.

-   Г-н Балевски, добър ден!

-  Добър ден! Много ми е приятно, че съм тук и имам възможност да дам това интервю.

- Благодаря Ви за доверието. Вие сте бил член на изпълкома по времето на президента на БФС Димитър Ларгов, след това при Иван Славков, Борислав Михайлов, след това не сте били в ръководното тяло на футбола 8 години, но преди година се завърнахте отново там. Как виждате развитието на българския футбол през всички тези години?

- Наистина още през 1989 г. Димитър Ларгов ме покани в Изпълкома на БФС. Тогава бях само на 30 години и станах най-младия член на ръководството на футболния съюз. След това изкарах два мандата при Славков, един при Михайлов и от последния конгрес отново съм член на Изпълкома. През последните няколко месеца виждам, че българският футбол върви напред. Постигнахме три поредни победи. Благодарение и на новия треньор Кръстаич нещата тръгват напред.

- Светлина в тунела ли е назначаването на Кръстаич за селекционер?

- Това назначение бе предложено от Борислав Михайлов и Георги Иванов. Мисля, че Кръстаич е много добро попадение. Виждаме, че момчетата играят с желание и амбиция. Нужни са им още малко опит и рутина, но смятам, че пътят е правилен.

- Преди няколко дни се навършиха 29 години от паметната победа на националния отбор над Франция на "Парк де Пренс“. Тогава преживяхме страхотна еуфория. Възможно ли е отново да се класираме на световно първенство?

- Надявам се! През 1993 г. имаше съвкупност от много добри футболисти, които играеха в реномирани западни отбори. В момента това го няма, но се надявам един ден да се случи.

- Кариерата Ви стартира едва на 17 години в Локомотив Пловдив, в който сте поканен от Христо Бонев. Какво е чувството да Ви се довери толкова изявена футболна личност?

Христо Бонев заедно с Христо Стоичков са може би едни от най-добрите български футболисти за всички времена. Още като дете бях любител на Локомотив Пловдив и се възхищавах на такива футболисти като Христо Бонев, Георги Василев и съотборниците им. Когато на 31 август 1976 г. Христо Бонев ме покани да дебютирам срещу ЖСК Спартак във Варна за мен беше празник. Не можех да спя от радост! 

- От дълги години сте приятел с Христо Стоичков, а неговото доверие не се печели лесно. Какво е чувството да сте приятел с Камата?

- С Христо Стоичков никога не сме се карали. Винаги сме били в много добри отношения. Факт е че той ме покани на сватбата на дъщеря си в Правец. Моите синове са приятели с неговите дъщери.

- Вие сте един от малцината български приятели на знаменития Франц Бекенбауер, който става световен шампион и като футболист и като треньор. Разкажете ни от първо лице впечатленията си за Кайзер Франц.

- Благодарение на моя приятел Мишо Касабов, който е изключително близък приятел на Франц Бекенбауер, аз много пъти съм бил на посещение както в неговия дом, а също така и в компанията на семейството му и функционери на "Байерн Мюнхен“. Вечеряли сме заедно много пъти и сме гледали мачове на "Алианц Арена“. Бекенбауер направи много за България, но и България направи много за него. В София той стана доктор хонорис кауза, което е много специално отличие. Много пъти е участвал в благотворителни инициативи в домове за социално слаби деца в нашата държава.

- Футболната Ви кариера не е дълга, но много наситена. Вие сте сред малцината играчи в света, който е играл два пъти срещу великия Диего Армандо Марадона в две поредни години. Какво спомените Ви от това съперничество?

- Кариерата ми започна от юношите на Локомотив Пловдив. Бах извикан в юношеския национален отбор от Цветан Илчев, по-късно от Христо Андонов и Данко Роев. От 1974 до 1980 г. преминах през всички национални формации, а през 1977 г. станахме втори на младежкото първенство в Белгия. През 1980 г. ме привлякоха както в Левски, така и в националния отбор на България от Атанас Пържелов. През 1980 г. година играехме приятелски мач в Аржентина, където за първи път играх срещу Марадона. Загубихме с 2:0 с два гола на Диего, който е фантастичен играч. Оставиш ли го да обработи топката и да тръгне напред, много трудно можеш да го спреш. През месец май 1982 г. пак играехме срещу Аржентина в приятелска среща. Загубихме този път с 2:1, аз играх отново срещу Марадона. Това беше един от може би най-силните отбори на Аржентина.

- Участвате като футболист и в незабравимите мачове на Левски срещу Щутгарт през 1983 и 1984 година, първо за Купата на УЕФА, а после и за КЕШ, когато германците първо са трети в Бундеслигата, а после са шампиони. С каква премия бяхте награден за тези успехи?

- Наистина това бяха паметни мачове за Левски. Аз играх и в четирите мача срещу Щутгарт. В три от мачовете завършихме наравно, а в един победихме. Тъй като всички бяхме офицери към МВР, аз бях повишен от лейтенант в старши лейтенант. Другите награди бяха часовник с надпис от министъра на вътрешните работи и парична премия от 300 лева.

- Но, на следващата 1985 година се стига до финала за купата на България, след който БКП разформирова двата отбора и ги прекръства на "Витоша“ и ПФК "Средец“. Това се оказва фатално за футболната Ви кариера. Какви мисли минаха през главата Ви и имахте ли дилема за житейския си път след зеления терен? 

- Аз не играх в този мач, защото имах разкъсано мускулно влакно на десния крак. Но решенията след тази среща промениха живота ми. След преименуването на Левски, последва и девоенизиране на футболистите, които вече не се водеха към МВР. Аз трябваше да избирам дали да остана в системата на МВР и да приключа с футбола или да приключа с МВР. Предишната година ми се родиха двамата синове. Затова избрах сигурното и след 24-часов размисъл реших да остана в отдел "Задгранични паспорти“ в структурата на МВР, което ми даваше възможност да пътувам.

- Можете ли да направите паралел между тогавашното управление на Левски и сегашното?

- Трудно може да се направи паралел, тъй като тогава финансите на Левски идваха от бюджета на МВР – това са разходите за заплати, премии, стимули, екипировка и всичко останало. Тогава бюджетът на МВР беше огромен. Сега финансовите средства оказват влияние и виждам, че Левски има доста финансови трудности. Налице са и просрочени задължения, които тегнат както на ръководството, така и на футболистите.

- Ще има ли Левски нов собственик, за да си стъпи финансово на краката?

- Надявам се, че Левски ще има нов собственик, защото това е отборът на народа. Публиката на Левски е уникална, а в същото време футболистите не играят това, което искат феновете.

- Вашият коментар за недоволството на "сините“ от съдиите и агресивните декларации срещу БФС?

- Аз смятам, че декларациите на Левски срещу Футболния съюз не са съвсем коректни. БФС не пречи с нищо на Левски да побеждава. Може би проблемите са вътре в самия клуб.

- Как намирате атаките на Бербатов и неговия екип срещу президента на БФС Борислав Михайлов и колегите му?

- Смятам, че тези атаки няма да доведат до нищо. Намирам ги за абсолютно безполезни.

- Смятате ли, че Борислав Михайлов ще запази поста си и ще продължи да управлява българският футбол?

- Да, напълно съм убеден.

- От какви промени се нуждае БФС, за да намалеят критиките и хората да се завърнат по стадионите?

- Критиките са главно към съдийството, а то е самостоятелен орган. Неуместни са критиките за съдийството, които се адресират към БФС.

Интервю на Ивайло Крачунов, Блиц


Виж коментарите (1)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).